Under slutet av juli förra året avled 91:ans mångårige manusförfattare Claes Reimerthi utan förvarning. 91:an nummer 5 2022 kommer bli ett hyllningsnummer fyllt av material signerat Claes Reimerthi.

91an.net har fått tjuvtitta på det kommande numret och det är ett måste-nummer för alla som läst 91:an under de senaste 30 åren.

Claes Reimerthi debuterade som manusförfattare till 91:an 1993. Den första serien han fick publicerad, “En prydnad i trafiken”, är med och inleder tidningen, tecknad av Janne Gissberg. Även en av Reimerthis personliga favoriter, “Bombad så det förslår”, finns med. Totalt skrev han 345 stycken 91:an-manus, där hans sista serie “Utskåpad” finns med, tecknad av Jonny Nordlund.

Claes skrev också manus till Lilla Fridolf, serien som ju har en stark koppling till 91:an-tidningen. Serien “Gengångaren” tecknad av Hans Lindahl är med i numret.

Förutom serierna finns flera fina hyllningstexter och teckningar från Claes kolleger med i tidningen, bland dessa Jonny Nordlund och Krister Petersson. Andreas Eriksson har skrivit en två sidor lång text om Claes karriär.

Claes provade också att göra egna serier. Serien Sputnik, tecknad av Per Gyllenör, gick som bekant i 91:an under mitten av 00-talet. En Sputnik-serie finns med. Dessutom har Jimmy Wallin grävt fram några sidor av den tidigare opublicerade serien Underdog som duon gjorde tillsammans utan att lyckas hitta någon tidning att publicera den i. Även två seriesidor som Claes tecknat själv i början på 80-talet finns med.

Redaktionen har satt ihop ett riktigt fint hyllningsnummer för en av tidningens viktigaste kreatörer under de senaste 30 åren – ett nummer man inte får missa. Numret utkommer den 17 februari – notera det i kalendern!

/Erik