Det är snart dags att inleda 2024 och året kommer med en del nyheter i 91:an och andra 91:an-besläktade tidningar.

Serieklassikern Oskar återvänder till 91:an.

I 91:an-tidningen blir det två nyheter, en av dessa är att Torsten Bjarres klassiska serie Oskar återvänder till 91:an och kommer att uppta två sidor i varje nummer. Den andra nyheten är Maria Smedstads serie ACE, som flyttar från Uti Vår Hage till 91:an. Serien handlar om karaktärerna Amy, Cat och Elsa och deras vardagsproblem.

I Uti Vår Hage kommer istället en ny serie att debutera. 91an.net kan avslöja att det handlar om den nederländska serien Floris van Dondermonde. Serien kom i tryck för första gången 2012, men är en nyhet i Sverige. Redaktör Germund von Wowern berättar för 91an.net:

– Uti Vår Hage är en svår tidning eftersom de flesta köper den just för Uti Vår Hage och struntar i biserierna. Men, jag tror att jag äntligen hittat en strålande biserie som UVH-läsarna kommer ta till sina hjärtan. Floris debuterar i Uti Vår Hage nummer ett och då får ni se vad vi valt att kalla den på svenska.

Humorkavalkad går i graven.

En tråkig nyhet för serieåret 2024 är att tidningen Humorkavalkad, med bland annat svenska serieklassikerna Åsa-Nisse och Lilla Fridolf går i graven. Tidningen är ett resultat av två tidigare sammanslagningar, först Åsa-Nisse och Lilla Fridolf, som tidigare hade egna tidningar. Sedan sammanslagning med tidningen 91:an “Sommarkavalkad” och “Vinterkavalkad”. Det sista numret blev nummer 6 2023.

Germund von Wowern på Seriescenen 2014. Foto: Wikimedia Commons

– Efter ett uppsving under pandemin är det sämre tider för tidningsförsäljningen. Lilla Fridolf blir nu utan tidning och kommer inte att publiceras löpande. Men serien kommer att dyka upp ibland i 91:an, framförallt i de utökade numren. Dessutom kommer det komma fler Lilla Fridolf-presentböcker och julalbum, avslutar Germund.