Biserierna i 91:an – Del 1

Då jag bestämde mig att skriva en artikel om biserierna som har gjort 91:an-tidningen till den varierade och färgrika tidningen den är (tillsammans med huvudserien själv såklart), visste jag att det var ett rätt stort projekt jag hade framför mig. Jag har därför bestämd att inte ge några reflekterade analyser av någon serie, men istället skriva små porträtt av de olika serierna och dess tecknare.


Knallhatten av Al Capp.

Förutom vissa enstaka skämtteckningar och pysselsidor, var det från början 1956 i huvudsak fem serier som utgjorde 91:an-tidningen tillsammans med Rudolf Peterssons serie; amerikanska Olle Bull och Knallhatten, samt svenska Åsa-NisseKronblom och Flygsoldat 113 Bom. Alla var skämtserier och alla var mycket populära under sin tid, dock är det intressant att endast dessa svenska serier har haft längre levnadstid än några få år i tidningens historia. Olle Bull av R. B. Fuller handlade om en ung riddare som fick i uppdrag att rädda sköna jungfrur lika ofta som han sällan fick beröm för sitt mod. Serien fanns med i tidningen ut 1950-talet, sen har så vitt jag vet ingen svensk tidning publicerad serien och få (om någon) 91:an-läsare har efterfrågat den. Den andra amerikanska serien som fanns med i 91:an från början fick inte vara med mycket längre än riddare Bull, men det kan väl knappast sägas emot att den är betydligt intressantare. Knallhatten skapades under 1930-talet av Al Capp, och var under en tid den populäraste seriestrippen i staterna. Vid första ögonkastet ser den rätt enformig ut, men det dröjer inte länge innan man upptäcker att denna serie tillhör de bästa satirerna i seriehistorien. Li’l Abner är ständigt förföljd av en skön blond flicka som är extremt kär i honom; genom detta lilla recept utgör Al Capp på sitt bästa rena mästerverk. Dock kan det argumenteras att serien inte tillhör 91:an vad angår humor och miljö, och heller inte den blir särskild ofta efterfrågad av läsare av i dag.


Jaktglada Åsa-Nisse får se sig jagad.

Det är gubbarna Åsa-Nisse och Kronblom som utan tvekan fungerar som tidningens mest uppskattade och oersättliga biserier. Åsa-Nisse skapades av Gösta Gummesson 1955, och var baserad på Stig Cederströms populära noveller; då hade det redan gjorts en rad filmer om figuren. Under sina första tjugo år drog Åsa-Nisse ofta ut på spännande äventyr med sin fru Eulalia och kompis Klabbis, men sedan Leif Bergendorff tog över som manusförfattare har serien i större grad blivit en ren humorserie som bygger på vardagsliga händelser. Läsarna verkar ha olika åsikter om Åsa-Nisses senare karaktär, men serien får fortfarande mycket beröm i insändarsidorna. Åsa-Nisse tecknas numera av Anders Persson, då Gösta satte pennan ”på hyllan” ett par år tillbaka.

Snorre Mathiesen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.