87:an Axelsson

Lars Fjodor Axelsson ryckte in i lumpen och 91:an-serien som nummer 87 redan under seriens födelseår, 1932.


En bitter 87:an, som förmodligen snart har något hyss på gång.

87:an är 91:ans närmaste vän på fjärde kompaniet. De båda delar samma lathet och försöker ständigt undvika övningar genom att simulera sjukdomar på sjukan. En annan sak de delar är kärleken till Elvira. 87:an är inget vidare kamratlig av sig, han uppvaktar ständigt sin kamrats flickvän och tvekar inte att förstöra för 91:an för att själv kunna imponera, till exempel med en finare present på födelsedagen.

87:an hittar ett foto på majoren hemma hos sin mor och börjar fatta misstankar...
I en serie hittar 87:an ett foto på majoren hemma hos sin mor och börjar fatta misstankar…

Vad gäller 87:ans familj så vet vi inte allt för mycket. Hans fader är för läsarna (och även 87:an själv) okänd. Den enda som kan tänkas veta vem detta är 87:ans mor, Bottina Axelsson. Sonen och modern har många likheter, både till utseende och beteende – de är båda två kända på regementet som elaka och egotrippade. En teori som konspirerar är att fadern ska vara Major Morgonkröök – 87:an är nämligen ytterst lik den gode Majoren, och har genom att använda lösmustasch och stoppa kuddar under rocken såväl skickat restaurangnotor som kommenderat under Majorens namn.

87:an är en elak person som älskar att retas med såväl kamrater som befäl – 87:an hatar nämligen Furir Revär minst lika mycket Furiren själv hatar 87:an och älskar att reta gallfeber på honom. Dock ska man inte glömma att 87:an knappast saknar intellekt – han är mycket listig och har lyckats vara till fördel för sina kamrater, genom att t.ex. fixa in godsaker i fält och fixa bondpermis.

87:an är dessutom en riktig kvinnokarl – självförtroendet är ständigt på topp och 87:an utnyttjar varje tänkbart läge. Men 87:an misslyckas för det mesta och har nästan aldrig haft fast sällskap. Förr i tiden var han dock tillsammans med Elviras kusin Jenny, men hon verkar numera ha lämnat serien för gott.

Erik Baumgarten 2009

5 kommentarer

 1. En av de roligaste episoderna var när 87:an gick vilse på en övning och hamlade av misstag med kustjägarna, som hade övningar i samma område.
  Någon som vet vilket nummer/utgåva det var?

  1. skall kolla vid tillfälle jag har den tidningen
   ( har alla mina kvar sedan barndomen )

  2. Håller med. Försöker få fatt i den. Har någon fått reda på vilket nummer/år det var?

 2. Serien där 87:an ofrivilligt övar med jägarkompaniet heter “Jägarliv” fanns med i 91:an nummer 16/79 och i 87:an nummer 3/95 bland annat

 3. Jag har en kompis som heter Lambert, och det är en exakt kopia av 87.an, så numera får han heta 87.an och han gillar det skarpt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.