General von Bäävenhielm

General Rufus von Bäävenhielms efternamn är sannerligen en av flera klassiska, förvirrande detaljer som förekommit i 91:an. Många stavningar har förekommit genom åren, och ibland till och med i samma avsnitt. Bäävenhjälm, Bääfvenhjälm och Bäfvenhielm för att nämna några. Som tur är togs dock relativt nyligen ett redaktionellt beslut att endast använda stavningen Bäävenhielm i fortsättningen.

När han dök upp 1940 gjorde han det, för att rådda till det ytterligare, som ersättare för en tidigare general, som också hette Bääfvenhjelm! Rudolf Petersson gjorde det sannerligen inte lätt för de som senare kom att systematisera hans serie.

Generalen i Rudolf Peterssons tappning.
Generalen i Rudolf Peterssons tappning.

Bäävenhielm uppträder som en sträng men rättvis magister och framstår som en tämligen normal person i förhållande till officierarna på regementet. Detta beror på att han har till uppgift att uppmärksamma tokigheterna i Klackamo när han kommer dit på inspektion och skrämmer slag på överste Gyllenskalp.

Några mer extrema karaktärsdrag har Generalen inte, även om en del egenskaper dykt upp flera gånger genom åren. Framförallt så har han uppvisat en väldig noggrannhet, som inte allt för sällan håller på att slå över i pedanteri. Han är dock huvudsakligen en kunnig och effektiv person. Hjärtat har han placerat på rätta stället också, vi har ju flera gånger sett honom komma till hjälp för manskapet när officerarna behövt sig en läxa.

Bäävenhielm såsom han ser ut idag, här tecknad av Gert Lozell

Bäävenhielm såsom han ser ut idag, här tecknad av Gert Lozell.

Andra saker vi fått reda på genom åren är att han verkar ha en nedsatt hörsel och att han gillar vinterbad. Det sistnämnda har ställt till besvär för underordnade som för att imponera på Bäävenhielm tvingats delta i sysselsättningen. Vi vet också att han inte har så långt kvar till pensionsåldern.

Hans familj har det också dykt upp en del uppgifter om. Vi vet att han har en fru av klassiskt satkärringsmärke, en elak och dominerande kvinna, som han har två söner tillsammans med, civilekonomen Hubert och studierektorn Germund. Han har även en hemlig, utomäktenskaplig affär med en kvinna som heter Olsson.

Var Generalen egentligen bor och arbetar har, liksom efternamnet, varit en krånglig detalj. Han antas ju nämligen komma till Klackamo för att inspektera, samtidigt som vi flera gånger sett att han har haft ett tjänsterum på regementet. Men precis som med efternamnet så har redaktionen även här gjort ett beslut om hur det ska vara; Bäävenhielm tjänstgör visserligen på högre nivå, men har ett tjänsterum på regementet trots det. Det beror på att han är bosatt i Klackamo och håller till så pass mycket i staden så att det är motiverat.

Källa: 91:an nr 26/98

Erik Sundblom 2008

1 kommentar

  1. När Rudolf Pettersson ritade serien fanns det en arméfördelningsstab i Halmstad. Chefen var general och hette Bror Emil Mörke. Han hade stora mustascher och blev karaktären för general Bäävenhielm. När generalen ville träffa kollegor var det naturligt att åka till regementet i tjänsteärende, på fester och för att inspektera. RP bör därför ha träffat på generalen under sin värnplikt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.