Info

Information

91:an-sajten grundades år 2001 av Anders Wesslén under domänen 91an.tk. År 2005 gick sidan i arv till undertecknad och år 2007 bytte sidan adress till 91an.net.

Hemsidan uppdaterades regelbundet till år 2010 och stod sedan still till år 2013. Nu är sidan tillbaka, men kommer inte att uppdateras regelbundet på samma sätt som förr.

Erik

Diskutera 91:an?

Kommentera gärna artiklar och nyheter på sidan med frågor och åsikter! Är du istället ute efter ett gammalt hederligt diskussionsforum? Då rekommenderas varmt Serieforum.se, de har en 91:an-tråd där såväl läsare som några av tidningens tecknare och redaktion brukar diskutera.

Copyright

Artiklar publicerade på denna sida får inte publiceras på andra ställen utan upphovsmännens tillstånd. Alla bilder relaterade till 91:an-tidningen som förekommer på sidan är © Egmont/Semic Press.

Bilden på 91:an, på startsidan, är tecknad av Jan Gissberg särskilt för 91an.net. Den är inte professionellt färglagd.

Kontakt

För att komma i kontakt med tidningen, använd denna externa länk

För att komma i kontakt med hemsidans administratör, maila

Sidans historia

"Lika inspirerad av samma person nu, som jag var då"
År 2005 hade jag varit 91:an- tillika Uti Vår Hage-läsare i bara ett par år. Av en ren slump googlade jag fram två intressanta hemsidor med forum. Jag hade hittat den nedlagda 91:an-sidan 91an.tk samt den mer levande hemsidan UtiVarHage.has.it.

Jag började diskutera tillsammans med ett antal eldsjälar på Uti vår hage-sidans forum och ganska snart visade jag upp min info-sida om Kalle Anka. Ganska snart hade forumets besökare övertygat mig. En 91:an-läsare som experimenterade med webbdesign borde självklart kontakta Gustav Sandgren, som för några månader sedan lagt ner sin 91:an-sida och höra om han ville skänka bort adressen till nya händer. Det ville han.

Jag hade inspirerats av Pelle Persson, en av de mest engagerade 91:an-läsarna som finns i det här landet och inte minst Uti vår hage-sidans "webmaster" Anderas Hansson. Samme Hansson gjorde samma sak med sin hemsida som jag gör idag. Omvandlar en gammal ruin till något annat. Båda sidorna uppdaterades flera gånger i veckan med information om serietidningarna, men återvände som info-sidor.

Den som startade upp sidan från början var Anders Wesslén år 2001. Han byggde en trevlig hemsida diskussionsforum, information och quizer. Sommaren 2003 hade Anders inte längre tid med hemsidan och näste man stod på tur. Gustav Sandgren satsade ytterligare och publicerade flera intervjuer med seriens tecknare. Sidan uppdaterades frekvent under ett år och några månader innan tidsbristen tog över än en gång.

I början på år 2005 klev undertecknad in i bilden. En nästintill kopierad version av Gustavs sida kopplades till adressen 91an.tk, med den stora skillnaden att sidan uppdaterades igen. Jag skulle dock snart sätta min personliga prägel på hemsidan, med nya intervjuer och artiklar.

År 2007 uppstod problem med den gamla adressen. Gratis-domänen 91an.tk hade börjat tvinga på användarna reklam och det var dags att investera i en riktig domän, sidan bytte adress till 91an.net.

Sidan bytte inte bara adress, utan utseende också. Jag började laborera med nya program och programspråk och efter några veckor var jag helnöjd. I samma veva insåg jag hur kvaliteten på mina gamla artiklar, vissa av dem skriva av mig som 12-åring i ett skolarbete, inte höll måttet rent språkligt och uppdaterade stora delar av artiklarna.

"Många 91:an-entusiaster bidrog"
Nya intressen och mindre tid framför datorburken ledde till att jag fick svårt att hinna med att uppdatera sidan så ofta som jag var van vid kunde blivit nästa avhopp av en webbmaster för hemsidan. Jag hade dock tur. Forumet levde och jag frågade medlemmarna om någon ville hjälpa till. Responsen var bättre än vad jag någonsin kunde tro! Daniel Boström (numera manusförfattare för 91:an-serien) var villig att skriva "Senaste numret-recensioner" för hemsidan. Erik Sundblom (numera skribent på Bild&Bubbla) hjälpte till med att administrera forumet och bidrog med några djupgående artiklar och tog sedan över recensionerna när Daniel inte hade tid längre. Turen för recensionerna rullade sedan vidare till Karl-Johan Johansson som även bidrog med att fylla på persongalleriet. Snorre Mathiesen bidrog hela tiden med historiska artiklar och hoppade även in med några senaste numret-recensioner när andra inte kunde. Det är bara fyra, av många 91:an-entusiaster som bidrog till att 91:an-sidan under många år var en välbesökt och levande hemsida.

I början av 2010 tog det stopp. Jag hade påbörjat högre studier och hade inte tid över till 91:an. Drömmen levde ett tag om att skapa en sida som skulle skötas av besökarna. Utvecklingen av sidan blev dessvärre inte långvarig och sidan lades officiellt ned. Jag trodde att det skulle leda till att någon annan skulle styra upp en ny, egen sida. Så blev inte fallet. Därför är sidan tillbaka i en ny version. Designen har ändrats och sidan står nu som en informationssida för alla som är intresserad av att veta mer om serien och serietidningen 91:an.

I juli 2014 migrerades sidan till en ny plattform, med nya funktioner för besökarna.

31 maj 2023 bytte sidan till en ny, modernare layout. Huvudanledningen var att få sidan att fungera optimalt på såväl dator som surfplatta och telefon.

Erik Baumgarten
2013-02-18

2 kommentarer

  1. Finns generalens fnatt från 1977
    Att köpa ?

    1. Hej Johan,

      Detta är en inofficiell infosida för 91:an, vi har ingen försäljning att erbjuda.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.