Anders Skoglind

Intervjun gjordes strax efter att Anders Skoglind debuterat som 91:an-tecknare år 2009.

Anders Skoglind, född 1974. Berätta lite om din relation till serier under din uppväxt! Vilka serier läste du och när började du själv att rita serier?

– Jag började läsa serier tidigt. I unga år då jag själv hade litet inflytande över serietidningsköpandet så dominerade Kalle anka och liknande publikationer. När jag själv fick välja så blev det allt möjligt. Fantomen, agent x9, seriemagasinet, knasen, tarzan, spirou, gaston och superhjälteserier. Jag började teckna redan som liten, men det tog ett bra tag innan jag kom på att man kunde kombinera intresset för serier med tecknandet.
I slutet av nittiotalet gick jag serietecknarskolan i Hofors.


Karikatyr föreställande Anders Skoglind. Teckning: Anders Skoglind

Att du tidigare tecknat serien Viltliv i Åsa-Nisse-tidningen känner de flesta till. Berätta mer om vad du tidigare gjort i din karriär!

– Vad gäller tecknande så har jag sen sekelskiftet då jag startade företag gjort tre albumslånga serier som alla publicerats i NSD. En av dom, “serier från Vittula” har också getts ut av Norstedts förlag 2005. Dom andra hette Hadrianus skatt och Gigantus. Viltliv har jag gjort sen 2001. Den går också i tidningen Jakt&jägare. Några stripserier som “pingviner” som också gått i NSD, och “björnjakt i Saittarova som gått i DN har det blivit sen starten. Jag är också utbildad konstsmed och tillverkar allt från yxor till ljuskronor. Innan jag startade företaget så jobbade jag mest med jordbruk.

Din första 91:an-serie blev nyligen publicerad. Hur ser du på din nya arbetsuppgift? Hur kommer det sig att du började teckna 91:an?

– Jag tycker att 91an är intressant att rita då den har så många uttolkare. Trots att figuren har sina givna proportioner är det inga problem att ganska omgående se vem som tecknat ett avsnitt. Anledningen till att jag ville prova 91an är att jag läst serien i en massa år och kan persongalleriet och att det känns kul att få lite inflytande över Mandel och hans kompisars förehavanden då och då.

Hur ser framtiden ut just nu? Kommer du att satsa 100% på 91:an, fortsätter du med Viltliv eller har du några helt andra projekt?

– Jag kommer att fortsätta rita Viltliv då det är en ganska tacksam serie att göra manus till. Den är helt min egen så jag behöver inte ta hänsyn till några riktlinjer. Om det känns bra med 91an och det finns en efterfrågan så kommer jag förstås att fortsätta rita också den framöver.

Din första serie hade du både skrivit och tecknat själv, kommer du att fortsätta med att även skriva manusen i framtiden?

– Jag kommer att fortsätta skriva manus.

Har du haft några speciella förebilder genom åren?

– Vad gäller serier så gillar jag arbeten av Franquin, Tome & Janry, Will Eisner, Bill Watterson, Krister Petersson, Patrik Norrman och säkert fler som jag inte kan komma på i skrivande stund.

En fråga som brukar intressera våra mest vetgiriga besökare är vilka material tecknarna använder. Vad använder du?

– Jag använder just nu en JM10 tuschpenna och några tuschpennor i tjocklek 0,3 och 0,5 och tuschpapper på 160g.

Erik Baumgarten
Januari 2009

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.