Jonny Nordlund

Jonny Norlund
Jonny Norlund

Jonny Nordlund föddes år 1967 och har tecknat så länge han kan minnas. Som liten tyckte Jonny om att läsa favoritserierna Bamse, Rasmus Nalle, Kalle Anka, Fantomen och Stålmannen. Jonny har inspirerats av tecknare som Giraud (Blueberry), Hans Lindahl (Fantomen och Lilla Fridolf) och Krister Petersson (Uti Vår Hage, 91:an).

Som 17-åring tog Nordlund själv kontakt med 91:an-redaktionen, efter att han ägnat hela sitt sommarlov till att teckna ett sex sidor långt 91:an-avsnitt. Han skickade in avsnittet, och så småningom blev han antagen som tecknare för serien. Senare under hösten samma år hoppade han av skolan, han ville satsa på en karriär som serietecknare. Nordlund gjorde en rad 91:an-avsnitt, men slutade efter några år då han kände att han ville ägna mer tid till sina egna serier.

Jonny Nordlunds serie ”Spurt” publicerades år 1990 i seriemagasinet, och serien ”Den stora finalen”, som var en fortsättningsserie gick i sportserietidningen Buster 1991.


Översten skäller ut Majoren. Tecknad av Jonny Nordlund.

Nordlund återvände dock till 91:an-tidningen under tidigt 1990-tal och har sedan dess fortsatt berätta och teckna 91:an. Parallellt med 91:an han han även tecknat annat, till exempel den egna serien Palle och Jonte som publicerades i 91:an under en tid, för att sedan försvinna från tidningen efter massiv läsarkritik.

Favoritkaraktärerna i 91:an-serien är inte helt oväntat överste Gyllenskalp och furir Revär, två karaktärer med hett temperament, något Nordlund gärna nyttjar i sina serier.

Erik Baumgarten 2007

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.