Major Morgonkröök

Om vi gör ett besök till Major Hampus Morgonkröök på Klackamo Regemente kan vi vara så säkra på att få se en cigarrlåda med äkta Stinkadorer på arbetsbordet. Skulle vi vara så pass ohyfsade att vi börjar rota runt i Majorens lådor kan vi säkerligen också hitta en gömd konjaksflaska.


Vikten är bara en av Majorens känsliga laster.

Den kraftigt överviktiga Majoren har flera laster – han röker, dricker och har en förkärlek till godsaker. Regementsläkare Karl-Arne Krank har genom åren ordinerat både alkoholstopp, motionsordinationer samt talat om för Majoren att det måste vara slutrökt om Majoren inte ska avlida inom kort. Även om Majoren själv inser att Doktorn har rätt, så lyckas han aldrig sluta mer än under korta perioder.

Majoren är känd som den snällaste officieraren bland beväringarna och får ofta permissionsansökningar, lyckas man få Majoren på gott humör är saken så gott som bifallen.

Majoren lever ungkarlsliv i sin lägenhet inne i Klackamo, inte så långt ifrån stadens Systembolag. Lägenheten verkar vara Majorens senaste bostad, han har dock bott i villa i tidigare serier. Majoren är en riktig finsmakare vad gäller mat – här duger knappast maten som serveras i fält – vid övningar ser Majoren till att ta med sig egen mat, eller smiter iväg till en restaurang.

Majoren dras också till kvinnor som behärskar kokkonsten – under åren har vissa antydningar till en romans mellan Majoren och Husmor huserat på regementet, men på senare tid verkar det hela ha lugnat ner sig.

Erik Baumgarten 2009

2 kommentarer

  1. Jörgen Strand säger:

    I ett nummer (någon gång på 90-talet) fick man se majoren i sin privata lägenhet. Där får man också veta att han har en förkärlek för opera (“Och så lite italiensk operamusik. Jag älskar opera!”). Majoren gillar inte bara mat och dryck – han är kulturell finsmakare också!

  2. Lincoln Eriksson säger:

    I det senaste numret (24/2016) finner man en intressant sak på omslaget gjort av Gert Lozell. Cigarrlådan i Major Morgonkröks kontor visar en flört med Tintins skapare Hergé, då märket på lådan är från albumet “Faraos Cigarrer”. Inga “Stinkadorer” denna gång utan “Flor Fina” tydligen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.