Jonas Persson

Intervjun genomfördes år 2006 när Jonas Persson var ny som Kronblom-tecknare.

“Jonas Persson (född 1968) är son till Gunnar Persson och sonson till Elov Persson. Han assisterar sin far på serien “Kronblom” med att skriva en del manus, samt färgläggning ochtextning. Sedan 2006 producerar han även “Kronblom”-avsnitt helt på egen hand. Under sitt första år som Kronblomskapare återintroducerade han Kronbloms fosterson Boris. Skriver dessutom manus till “91:an” och är även korsordskonstruktör.”

Källa: Seriewikin

Jonas Persson. Foto: Janne Gissberg
Jonas Persson. Foto: Janne Gissberg

Du har under en tid hjälpt din far Gunnar med manus till hans serier, men nu har du även börjat teckna. När började du fundera på att ta över tecknandet, och när bestämde du dig för att göra det?

– Egentligen hade jag slagit dom tankarna ur hågen. Åren har ju gått och övandet uteblivit. En dag så satte jag mig bara med blocket och började rita av lite figurer pappa hade gjort. Märkte ganska snabbt att de blev bättre och bättre. Efter någon månad med lite övande tänkte jag: Varför inte göra en serie direkt? Med pappas figurer som förebild jobbade jag fram min första serie förra hösten.

Den som påverkat mig att börja vid 37 års ålder är min hustru, Tina:

– Klart du kan! sa hon.

Trivs du bra med serietecknandet?

– Jag varvar tecknadet med korsordskonstruktioner och trivs bra med kombinationen. Visst är det lite frustrerande emellanåt när man ännu inte behärskar att göra det ögat ser men handen inte vill utföra. Men jag tror eller rättare sagt vet att det behövs ett antal år innan man bemästrar yrket. Jag hoppas läsarna är nöjda med figurerna så här långt. Men de kommer att bli bättre och bättre.

Hur länge till kommer din far Gunnar att teckna serien?

– Han har ju precis fyllt 73 år. Men han är pigg och ritar fortfarande utmärkt. Manusen håller hög klass. Så ska vi gissa att han håller på tills han fyller 80 år? Även om produktionshasigheten kommer att sjunka.

Din farfar skapade serien, och din far tog över tecknandet. Hur har din relation till Kronblom-serien varit under din uppväxt?

– Där måste jag svara som pappa brukar. Kronblom har varit som en familjemedlem.


Kronbloms fosterson Boris återintroduceras i serien. Teckning: Jonas Persson.

Du har introducerat Boris i serien igen, är han här för att stanna?

– Han har ju flyttat till Vinkelboda. Skaffat sambo och två barn. Han kommer att finnas med i kulisserna precis som de andra bifigurerna så blir de med när storyn tillåter. Jobbar just nu med ett nytt Borisavsnitt. Tror det är det 5 eller 6 sen reentrén.

Tidigare har du gjort korsord till tidningen, har du fortfarande andra projekt igång, eller är det enbart serietecknandet som gäller just nu?

– Jag har ju tidigare bara jobbat med korsord till diverse tidningar. Det jag gjort i seriesammahang har varit lite manus till 91:an ca 25 st. En hel del sammarbete med pappa. Bollplank till hans manus. Vi sitter och spånar fram lite tokigheter. Färgläggning av kryssbilder till Allers. Textning av Kronblomserierna. Dock så håller jag igen lite på kryssproduktionen för tillfället så serietecknadet får det största utrymmet. Men som sagt det kan vara skönt att varva lite grann.

Hur kändes det att se sin första egna serie i tryck?

– Det var en speciell känsla. Men jag tror pappa var gladare!

Tack så mycket för intervjun, och lycka till med serietecknandet i framtiden!

– Tack själv!

Erik Baumgarten, oktober 2006

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.