91:ans bilsalong med index

91:ans bilsalong var en följetong som introducerades i 91:an nr 10 1995. Den skulle sedan bli ett återkommande inslag i 91:an ända tills sista bilen publicerades i nr 6 2012. Vad låg egentligen bakom detta inslag i tidningen?

Initiativtagare till 91:ans bilsalong var Leif Bergendorff, han hade tidigare varit redaktör för tidningen och stod senare för ett stort antal manussidor till både 91:an och Åsa-Nisse och hade även hand om insändarsidorna under åren 1979-2013. Leif berättar var idén föddes:

– Upprinnelsen till bilsalongen var från ett serieseminarium i Sollentuna i mitten av 1990-talet. I publiken fanns en kille som berättade att han tyckte att det var kul när Jonas Darnell ritade 91:an-serier eftersom Jonas ritade bilar på ett sätt så att läsaren kunde känna igen bilmodellen. Tidigare hade ju Egerbrandt och andra tecknare ritat bilar som mest såg som lådor på hjul. Jag bad därför Jonas rita bilar som kunde tänkas höra ihop med de olika figurerna i 91:an-serien.

Sergeant Korns Cadillac Convertible. Bild: Jonas Darnell

– Jonas första bil blev Revärs Volkswagen 1954 i nr 10/1995. Följt av Korns Cadillac Convertible 1959 i numret efter. En kärra som Jonas tyckte skulle passa 87:an var Buick Super Convertible 1953 (NIE 13/1995). Sedan följde en rad olika bilmodeller. Jonas valde de bilar som han ville rita och sedan fick jag, så gott jag kunde, hitta tekniska data för de olika bilmodellerna på KB och Bilhistoriska biblioteket i Stockholm. Detta var inte lätt eftersom det finns en lång rad olika varianter av varje årsmodell.

Leif berättar att han bytte taktik och åkte till olika veteranbilsträffar i Stockholm, Småland och på Öland.

– De som visste den tekniska datan var ju bilägarna själva, så jag lät bilägarna ge mig alla tekniska data på veteranbilsträffarna. Jan Gissberg tog över illustrationsjobbet och gav mig instruktioner om ur vilka vinklar jag skulle fotografera bilarna. Jag plåtade ett 40-tal bilder på varje bil. Bland de roligare bilar jag stötte på var en Trabant, Army version. Arméversionen var  grön, givetvis,  och hade ett fäste för Kalashnikov på passagerarsidan!

Att fotografera Trabanten som låg till grund för denna illustration är ett av Leifs bästa minnen från Bilsalongen. Bild: Jan Gissberg

Jan Gissberg berättar från sitt perspektiv:

– Leif plåtade massor av bilder på tilltänkt bil från alla vinklar och närbilder och skickade till mig. Tidigare hade jag själv plåtat bilar och letat i böcker efter bra bilder att rita av. Jag tecknade med stålpenna och tusch och målade med flytande tusch/akrylfärg.

Delar Janne samma bilintresse som Leif?

– Något speciellt bilintresse har jag inte själv, utan jag tycker det var kul att teckna och måla dem och sen var det en utmaning att komma på någon poäng eller kul sammanhang att få med bilen i med 91:an och hans gäng. Först skissade jag upp bilen och sen satt och funderade en stund vad roligt kunde hända här? Precis som att göra ett omslag bara det att det är väldigt begränsande att hitta på något kring en bil.

Illustrerad Ford Taunus efter Jan Gissbergs egna foton. Bild: Jan Gissberg

Jan har också ett roligt minne från bilsalongen:

– En bil jag minns särskilt är en parkerad Taunus 17 M som jag passerade när jag var ute och joggade. Hade själv haft en Taunus 17 M från 1961 som jag ärvde av föräldrarna på 70-talet. Jag sprang hem och hämtade kameran och cyklade tillbaks och plåtade Taunusen i alla vinklar. Målade den och den publicerades sedan. Senare läste jag i “91:an mot väggen” om ägaren som under en semesterresa hade läst 91:an och till sin häpnad sett sin egen bil där i Bilsalongen. Han imponerades av att inte bara registreringsnumret stämde, utan till och med ena backspegeln som var trasig, stämde exakt.

Totalt tecknade Janne upp 162 fordon genom åren, en del av dessa trycktes också upp i tre årsalmanackor. Jonas Darnell tecknade åtta, Krister Petersson fem och Patrik Norrman en. Totalt blev det 175 fordon mellan åren 1995 till 2012. Av Jannes alster finns det faktiskt en som aldrig blev publicerad, den föll i glömska vid redaktionsbytet 2012. När vi diskuterade detta väcktes idén att påminna redaktionen om bilden och i sommar får vi faktiskt se en, om än tillfällig, comeback av 91:ans bilsalong i 91:an nr 16, Jans 162:a fordon går i tryck!

Hela bilsalongen finns indexerad nedan, ni kan sortera i tabellerna eller använda sökrutan för att kolla om någon av era favoritbilar illustrerades i 91:ans bilsalong.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.