Tidningens historia

Rudolf Petersson skapade serien 91 Karlsson, en beväringsmans upplevelser och äventyr på basis av sina egna upplevelser på regementet I16 i Halmstad. Debuten skedde 1932 i Allt för Alla, som var en tämligen uppsluppen veckotidning dit läsarna kunde skicka in roliga historier och få hela 15 kr i arvode! Allt för Alla innehöll också kåserier, anekdoter och pyssel. 91:an var långtifrån den första serien som publicerades i tidningen, Knut Stangenbergs Fridolf Celinder och Elov Perssons Kronblom hade redan tidigare förnöjt tidningens läsekrets.

Till en början innehöll 91:an-serien inga pratbubblor, utan händelserna i serierutorna kommenterades medelst en vers, författad på någon välkänd melodi av signaturen Kaddudd (en redaktionsmedlem).
Även då pratbubblorna dök upp efter något år fortsatte man att publicera verserna. De skulle komma att leva kvar ända in på 40-talet! Då hade 91:an sedan länge flyttat över till tidningen Levande Livet, eftersom Allt för Alla lades ned på hösten 1932. Levande Livet var en tidning som vände sig till (yngre) män och innehöll äventyrsberättelser, artiklar, sportnotiser etc. Redaktionen antog på goda grunder att en militärserie skulle passa bra in i det sammanhanget! Och 91:an blev mycket riktigt en stor framgång, inte minst av det faktum att många i läsekretsen kunde identifiera sig med seriens grundtema – lumparlivet!

Framgångarna yttrade sig bl.a. i att Åhlén & Åkerlunds förlag började ge ut julalbum med serien. Det första kom 1934. Under krigsåren räckte även populariteten till för en – kortlivad – dagspressversion av serien. 91:an blev även film där komikerparet Gus (Dahlström) och Holger (Höglund) gestaltade huvudrollerna.

Det första numret av 91:an
Den första 91:an-tidningen.

Framgångarna gav Lukas Bonnier idén till en serietidning som enbart skulle innehålla svenska serier. Eftersom 91:an var en given ingrediens i sammanhanget lät han kalla in Levande Livets chefredaktör Rolf Lindberg som ansvarig för projektet. Till sin “hjälp” fick Lindberg en referensgrupp bestående av ovan nämnde Holger Höglund, Torsten Adenby (manager åt sångaren “Snoddas”) samt Arne Stivell – producent för Åsa-Nisse filmerna. Det är något oklart vad referensgruppen egentligen tillförde, förutom god stämning, men faktum kvarstår att i februari 1956 förelåg det första numret av serietidningen 91:an!

Tidningen omfattade 36 sidor helt i färg. Man fick omedelbart rucka på principen att enbart publicera svenska serier – materialet räckte inte. Men ändå kunde tidningen presentera inte mindre än 5 helsvenska serier i varje nummer, och det var betydligt mer än någon annan serietidning förmådde vid den här tiden!

Förutom 91:an fanns följande serier med från start:

 • Flygsoldat 113 Bom, som Torsten Bjarre startat redan under sin militärtid vid flygflottiljen i Ljungbyhed 1942. Bom hamnade i tidningen Flyg men kom så småningom till Teknikens Värld.
 • Åsa-Nisse. Stig Cederholms novellfigur hade överförts till vita duken 1949 och sedermera omvandlats till tecknad serie av Gösta Gummesson. Den gjorde sällskap med 91:an i tidningen Levande Livet.
 • Kronblom. Elov Perssons klassiker hade debuterat i Allt för Alla 1927 och senare överförts till Vårt Hem.
 • Oskar. Även denna serie hade Torsten Bjarre till upphovsman. Serien skapades ursprungligen för Året Runt år 1952 och efter en ganska kort tid i 91:an flyttades den över till Blondie.

Som utfyllnad lyftes två “klassiska” skämtserier in:

 • Olle Bull gjordes av amerikanen Ralph Briggs Fuller och var en parodi på medeltida äventyrsserier typ Prins Valiant. Serien gick bl.a. i Året Runt. Sejouren i 91:an blev mycket kortvarig, redan efter ett knappt år togs den bort.
 • Knallhatten av Al Capp var den andra främmande fågeln, och inte heller den blev särskilt långvarig utan försvann under år 1959.

Istället för dessa fortsatte man att fylla på med svenska skämtserier. Några av dessa tecknades av en herre vid namn Nils Egerbrandt….

Hämtat från Svenska Serietidningar av Gustav Sandgren

2 kommentarer

 1. Nisse Lindberg säger:

  Hej,
  Tack för intressant artikel om 91ans tidning. Jag arbetar på en bok om förlaget Semic och skulle därför vilja veta mer om Gustav Sandgrens Svenska Serietidningar som anges som källa. Är detta en artikel som publicerats i någon bok eller någon annanstans? Kanske besitter Gustav Sandgren mer information som kan vara intressant. Med tacksam hälsning,
  Nisse Lindberg

  1. Hej Nisse,
   Artikeln är skriven av Gustav Sandgren, som skötte den här hemsidan i ett par år tidigt 00-tal. Dock är inte källhänvisningen mer utförlig än just “svenska serietidningar”, jag antar att han använt olika tidningar som källor, 91:ans historia har ju varit föremål för artikel i 91:an-tidningen ett flertal gånger till exempel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.