Elvira Olsson

Även om Elvira kan vara osäker på vem hon vill ha av 91:an, 87:an och ibland till och med Revär, är det oftast vår käre Mandel hon först och främst vill ha. Det lite annorlunda paret har varit tillsammans sedan seriens start 1932. Dock har det hänt saker sedan dess, inte minst vad angår Elviras utseende!

Dom första sex-sju åren var Elvira kraftigt byggd. Varför seriens skapare Rudolf Petersson kring 1940 gjorde om henne till en smalare och allmänt sett snyggare tjej tror jag inte det finns någon säker uppgift om, men det är inte omöjligt det berodde på att han gick efter Torbjørn Weea:s version av henne – Torbjørn Weea gjorde 1937 en norsk 91:an under titeln Nr. 91 Stomperud, och där var Elvira (eller Petra som hon heter där) från första början ganska smal och kanske lite charmigare, till skillnad från den svenska varianten.


Elvira i modern tappning serverar 91:an
fika vid vaktkuren under rådande höststorm…

Det är inte bara Elviras utseende som förändrats med åren, hon har med tiden fått en modernare personlighet. Elvira tjänstgjorde som hembiträde hos Kapten Berån i ungefär 80 år innan hon under 2010-talet bestämde sig för att sluta arbeta hos den snåle Kaptenen, flyttade ut och skaffade sig ett arbete på ett café istället. Under 1980-talet skapade redaktör (och manusförfattare) Leif Bergendorff en kusin till Elvira – Jenny. Modeintresserade Jenny var tänkt att få Elvira att “fräscha upp sig lite” – men resultatet av introduceringen blev något som Bergendorff senare skulle få ångra. Rivaliteten mellan 91:an och 87:an försvann eftersom 87:an intresserade sig för Jenny istället. Jenny försvann därmed ur serien och rivaliteten kunde återuppstå.

Snorre Mathiesen 2005
*Uppdaterad 2017 av red.

3 kommentarer

 1. Niklas Bygdestam säger:

  Uppgifter om Elvira bör nog uppdateras. Hon är inte längre hembiträde åt Kapten Berån. Hon slutade hos honom i ren protest då hon inte fick ha katter hemma. Därefter får man nog säga att Elvira utvecklat sig till att både bli en väldigt självständig och modern tjej. Dessemellan verkar det dessutom vara hon som tänker och kan reda ut situationer som t ex varken 91:an. 87:an, Furir Revär, Överste Gyllenskalp eller andra lyckas med.

  1. Hej Niklas,

   Tack för ditt påpekande! Självklart måste vi uppdatera detta, det var ju några år sedan hon flyttade ut. Är det någon som kommer ihåg vilket årtal (och kanske till och med vilket nummer) det hände?

 2. hej

  jag skulle vilja se mer av rose-marie i 91.an äventyr. Gärna komiska scener med 91.an.

  Ha det bra

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.