Thomas Norberg

En intervju som gjordes med Thomas Norberg år 2008, strax efter att han börjat arbeta som ny Åsa-Nisse-tecknare.

“Thomas Norberg, svensk serieskapare född 1964. Medverkade under tidigt 1990-tal i tidningen Svenska Serier med bl.a. “Stacken”.

Tecknar sedan 2007 serien “Åsa-Nisse”, först tillsammans med Anders Persson men sedan på egen hand.”

– Källa: Seriewikin

Thomas Norberg. Ny Åsa-Nisse-tecknare. Mer än så tror jag inte att många känner till, berätta lite om dig själv!

– Jag föddes 1964 och växte upp i Ljusne utanför Söderhamn.
Jag visste tidigt att jag ville ägna mig åt att teckna och måla, så när jag var nitton flyttade jag till Gävle och började på konstskola.  Efter det blev vägen ganska lång och krokig.

Under årens lopp har jag snickrat ihop en hel del egna serier, en del lyckade och andra mindre bra. En serie jag gillade att jobba med under det tidiga nittiotalet var “Stacken”, en humorserie om en myrstack som först gick i en lokaltidning i flera år och sedan några gånger i Svenska serier innan jag till slut lade ner den.

Hur trivs du med Åsa-Nisseserien?

– Jag trivs jättebra med Åsa-Nisse.  Jag har skickat in prov på andra serier under årens lopp, som “Mumin” och även “91:an”, men jag har känt att min stil inte har passat för de serierna riktigt. Med “Nisse” är det annorlunda. Det känns så naturligt för mig på något sätt att jobba med den serien, och så är ju alla härligt knäppa saker som händer så roliga att teckna!..

Serierna var i början signerade ”Anders Persson & Thomas Norberg”, hur fungerar ert samarbete idag, och hur kommer det att fungera framöver?

– Anders och jag har varit bästa vänner i över tjugo år nu och vi har haft mycket roligt ihop.  Han blev en stor stöttepelare och vägledare för mig när jag började teckna Åsa-Nisse.  Eftersom han själv Tecknar Lilla Fridolf och förr även jobbat med “Nisse”, så visste han vad som krävdes och kunde dela med sig av sina kunskaper. I mina första avsnitt skissade jag och han tuschade, vilket var bra eftersom jag kände mig lite osäker och förmodligen behövde mjukstarta lite.

Vårt samarbete kan se ut på lite olika sätt.  När jag inte jobbar hemifrån sitter vi tillsammans i hans ateljé i Söderhamn.  Numera tecknar jag Åsa-Nisse helt själv, men ibland kan det köra ihop sig tidsmässigt för mig eller Anders och då brukar vi hoppa in och hjälpa varandra.

Hur kommer det sig att du började teckna Åsa-Nisse?

– Gösta Gummesson som hade tecknat i många år (och som jag ser upp till väldigt mycket) var på väg att dra sig tillbaka.  Anders fick då frågan om han vill börja med Åsa-Nisse men eftersom han redan hade fullt upp med både “Lilla Fridolf” och en massa andra illustrationsjobb så frågade han mig om jag ville börja teckna den istället.  Nu, efter bara ett julalbum och ett antal avsnitt i 91:an, måste jag säga att jag redan känner mig “som hemma” i serien, och eftersom förlaget verkar vara nöjd med mig så är det väl bara att fortsätta…


Karikatyr föreställande Thomas Norberg, omgiven av Åsa-Nisse och hans vänner. Teckning: Thomas Norberg.

Eftersom du tidigare skapat egna serier, så kan man undra, kommer det egenskrivna manus till Åsa-Nisse? Eller kommer Leif Bergendorff att fortsätta att skriva allt?

– Jag har inte tänkt så mycket på det.  Kanske skulle jag kunna bidra med idéer någon gång. Annars tycker jag nog att skrivandet är Leifs område.  Jag beundrar verkligen hans fantasifullhet och produktivitet!

Vilka förebilder har du haft genom åren? Och hur var din relation till serier som barn?
– Jag är uppvuxen med “Kalle Anka”, som jag prenumererade på ända upp i vuxen ålder. Jag älskar Carl Barks!
Andra serier jag gillat och slukat under åren är “Tintin”, “Blondie”, “Arken”, “Trollkarlen från Id”, Kalle & Hobbe”, “Linda & Valentins äventyr” (är även idag stor Si-fi-älskare) samt Berni Wrightsons skräckserier m.fl

Det känns nästan lite skamligt att erkänna, men Åsa-Nisse läste jag faktiskt inte så mycket under uppväxten. Det föll sig bara inte så.  Men jag håller idag på med att reparera den skadan.  Nu när jag fått det stora nöjet att fördjupa mig i Åsa-Nisse har jag dessutom upptäckt vilken stor konstnär Gösta är!  Hans känsla för figurerna och miljöerna i serien är verkligen enastående!

Arbetar du med något annat just nu förutom Åsa-Nissetecknandet?
– I dagsläget har jag ganska fullt upp med julalbumet-08, som snart ska vara färdigt för lämning.  Annars försöker jag att kontinuerligt leverera avsnitt till 91:an.  Men det blir inte bara serier.

Just nu går jag t.ex. och väntar på att Bert Karlssons nya bok med bantningstips ska komma ut.
Där medverkar jag nämligen med en rad illustrationer föreställande Bert själv i olika komiska situationer.
Det var ett tufft men roligt uppdrag. Även jag och Anders har en rad olika projekt på gång, som vi ännu så länge vill hålla hemliga.

Vi har också fått in en fråga från en av sidans besökare. Vilket material använder du när du tecknar?
– Det kan se lite olika ut.  Jag använder ritkartong i A3-format.  Sedan skissar jag upp mina sidor med en vanlig blyertsstift-penna (0,5) och till tuschningen använder jag för närvarande “Edding”-pennor från 0,1 till 0,7. Jjag vill gärna ha lite grövre linjer i rutramarna men där brukar jag prova min fram med olika typer av pennor.

Erik Baumgarten, februari 2008

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.