Överste Gyllenskalp

Överste Hector Gyllenskalp är regementschef på Klackamo regemente. Han får således oftast agera som “högsta hönset” i 91:an-avsnitten. Viss begreppsförvirring har dock rått genom åren, då Generalen ibland besökt Regementet och ibland verkar ha permanent kontor i Kanslihuset.

Generalen och hans kollegor på “Staben” uttalar sig ibland nedlåtande om Gyllenskalp, till dennes stora förtret. De tycker att han är en ganska svag och färglös ledare.


91:an är skicklig på att reta gallfeber på översten.

Till överstens familj räknas hustrun Adele och hans svärmor. Svärmor är en prövning för översten. Han har tvingats avbryta bataljonsövningar för att t.ex. åka hem och piska mattor. Ett besök av Svärmor innebär alltid avsevärda svårigheter för 91:an och hans kamrater, eftersom deras regementschef oftast blir på alltför dåligt humör för att skriva under permissionssedlarna.

Hunden Cesar är överstens “Flerfaldigt prisbelönta rasdjur”. Det faller ofta på 91:ans lott att rasta Cesar, vilket leder till avundsjuka blickar från kamraterna.  91:an har även i några serieavsnitt varit barnvakt åt överstens barnbarn.

Bland kollegorna är major Morgonkröök den som översten oftast umgås med, alltifrån fiskafängen till sena nätter på Stadt.


Överste Gyllenskalp “konfererar” med rivalen, överste Klaage.

Förutom Svärmor har Hector Gyllenskalp en svuren fiende i överste Klaage. När det drar ihop sig till stormanövrar har överste Klaage oftast fått agera fiende. I ett underhållande avsnitt i 91:an Nr 8/1993 kidnappar Klaage t.ex. Svärmors katt Sickan för att idka utpressning på Hector. Det hela slutar dock med att Svärmor dyker upp på mitt på det militära övningsområdet och gör slarvsylta av överste Klaage.

Översten bor för det mesta i villa i Klackamo, men i vissa avsnitt har han även visat sig bo i lägenhet, och då grälat med hustrun om “större våning”.

Bengt Söderman 2006

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.