Toftaligan

Berra, Leffe, Errol och Conny på väg mot en stöt.
Berra, Leffe, Errol och Conny på väg mot en stöt.

Fyra återfallsförbrytare från Tofta, en håla strax utanför Klackamo, har blivit några av 91:an-seriens mest populära bikaraktärer som introducerats efter Rudolf Peterssons och Nils Egerbrandts eror.

Toftaligan, bestående av Berra, Leffe, Errol och Conny dök upp i sin raggarbil för första gången 1988 i en serie skriven av Jan Roswall* – då som tilltänkta engångsfigurer när de ställde till med bråk på en nyårsfest.

Ligan skulle dock återkomma något år senare när 91:an-serien alltmer övergick till att bli en komisk äventyrsserie under 90-talet. Med tiden blev de allt mer bofasta i 91:an-serien och ligans karaktärer presenterades mer och mer.

Toftaligan.
Toftaligan.

Gängets ledare är Bertil “Berra” Fransson, som utmärker sig utseendemässigt med sina mörka polisonger, sin krokiga näsa och sin kaptensmössa. Berra är oftast hjärnan bakom Toftaligans kupper och har en kriminell ådra i släkten genom sin far. Berras mor har däremot jobbat som hederlig kassörska på posten i Klackamo och gjort sitt bästa för att inte Berra ska falla in i sin fars kriminella värld. Dessvärre misslyckades hon och har själv blivit rånad av sonens liga när hon, efter att han pensionerats, vikarierade på posten.

Leffe Berlusconi kommer, enligt honom själv, från en gammal god kriminell familj. Han har berättat att hans farfar emigrerade från Sicilien och livnärde sig i beskyddarbranschen. Det ska dock ha kommit fram att Leffes farfar i själva verket kommer från Sillaryd och att efternamnet var taget mest för att imponera på fruntimmer. Farfadern lever inte längre, men hans kriminella hustru har flera gånger hjälpt sonsonen och hans kumpaner med deras verksamhet.

Mindre kända är de två andra, där Errol, som bär keps och har långa polisonger och en spetsig haka, gillar Amerika och lyssnar helst på 50-talsmusik. Conny utmärker sig mest utseendemässigt med sin manliga haka, sitt blonda hår och röda mössa.

De fyra delar intresset för gamla amerikanska bilar, där vi sett dem åka både Cadillac och Thunderbird genom åren. Till skillnad från de flesta raggare är de dock inte så omsorgsfulla med bilarna som ofta får ta mycket stryk eftersom de används i ligans kriminella verksamhet. Exempelvis använde de en gammal 1950-talspärla som murbräcka vid ett bankrån och en annan blev fylld med cement vid en annan misslyckad kupp.

Toftaligan är rejält klantiga och förmodligen är det därför som de fångat läsarnas hjärtan, även om de blivit mindre förekommande i serien på senare år.

Källa: 91:ans typgalleri 1998
Jan Roswall*

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.