Peter Nilsson

peter-nilsson

Manusförfattaren Peter Nilsson föddes 1961 i Löderup, i närheten av Ystad och läste mycket redan som barn. Under skolåren var han en av de mest flitiga biblioteksbesökarna och läste såväl böcker som serier. I serieväg så läste han i huvudsak de mest populära serierna, Kalle Anka, Stålmannen och Fantomen.

Under 1970-talet började Peter Nilsson att läsa fransk-belgiska serier som Asterix och Spirou, samtidigt som Marvel-ikonen och serietecknaren Jack Kirby var en stor idol.

År 1977 gick Nilsson med i Seriefrämjandet och blev med tiden en flitig recensent och skribent för tidningen Bild och Bubbla.

Under ungdomsåren var han en flitig seriekreatör och skrev och tecknade pärmvis med serier, men enligt Nilsson själv var och blev han aldrig något mer än en “glad amatör” som tecknare.

Genom sitt engagemang i Seriefrämjandet kom Nilsson i kontakt med Claes Reimerthi (redan då etablerad manusförfattare) samt Håkan Fredriksson. Tillsammans skrev de ett bidrag till en manustävling i tidningen Svenska Serier, resultatet blev en ny deckarserie vid namn “Bedlam Boulevard”, som dock aldrig blev färdig. Däremot fick trion ett manus till stafettserien “Sven” publicerad i tidningen. Trion skulle fortsätta arbeta tillsammans och skrev under pseudonymen Erland Mårtensson ett 30-tal 91:an-manus samt manus till Lilla Fridolf och Bamse. När Håkan Fredriksson flyttade från regionen började Nilsson skriva egna manus, främst till 91:an, men även Lilla Fridolf.

Peter Nilsson har även bidragit med ett större forskningsarbete kring 91:an och skapat en kaninbibel, vars typgalleri publicerades i 91:an under början på 2000-talet. Något som hjälpt seriens manusförfattare att hålla koll på karaktärernas fullständiga namn och bostäder, vilket upplevts som ganska rörigt i tidningen tidigare.

En av de stora anledningarna till att Nilsson valt att arbeta med 91:an är att han brinner för det stora och intressanta persongalleriet, som innebär en stor frihet i manusskriveriet.

Peter Nilsson har också arbetat med att översätta serier samt redigera Seriefrämjandets tidning Bild och Bubbla.

Erik Baumgarten
Augusti 2014

Källa: 91:an 9/2000

1 kommentar

  1. Hej Peter

    Läser 91.an. En bra serietidning. Skulle vilja se mer Äventyr med Rosemarie Nilsson.

    Ha det bra

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.