Biserierna i 91:an – Del 2

Under de första elva åren fick Kronblom endast en eller två sidor utrymme i tidningen, och då var det tal om repriser från veckotidningar. Anledningen var att tecknaren Elov Persson, som hade gjort serien sedan starten 1927, började dra på åren och tyckte det räckte så som det var. Men då sonen Gunnar 1968 tog över serien blev det bättre villkor för serien; då fick Kronblom egna specialavsnitt i 91:an som omedelbart uppskattades av läsarna. Gunnar ritar fortfarande den serie som hans far en gång i tiden skapade, även om han under senare år fått hjälp av sin son, Jonas. Mycket har hänt med serien under dess 80 år; en viss modernisering har tillkommit, t.ex. datorer och videospelare kan då och då skymtas kring Kronblom i dag. Men han lever fortfarande med sin fru Malin i den röda villan, lika lat och gammalmodig, och lika rädd för sin svärmor, som alltid.


Bjarres “Flygsoldat 113 Bom”

Flygsoldat 113 Bom var bland de viktigaste biserierna i 91:an under tidningens första år, därför att det var den enda serie som delade huvudseriens militärmiljö. Bom är om möjligt ännu mer naiv och oduglig i tjänst än Mandel Karlsson. Serien skapades av Torsten Bjarre 1941 och gjorde stor lycka hos läsarna. Bom var ett fast inslag i 91:an i mer än trettio år; sedan har den gjort några få gästspel efter Anders Perssons penna.


Lilla Fridolf.

Andra serier som fanns med i 91:an under 1950-talet var Oskar och Lilla Fridolf, också dessa var tecknade av Torsten Bjarre. Sistnämnda flyttade till en serietidning 1960 och då följde även Oskar med som biserie.

Engelska Tuffa Viktor gjorde sin debut i 91:an under tidigt 1960-tal, kort tid efter seriens ursprungliga debut. Serien om den fullständigt osympatiska, öldrickande fotbollstoken och hans hustru skapades av Reg Smythe och blev en omedelbar ”hit” över stora delar av världen. Den fanns med i 91:an under ungefär tjugo år och är därmed också den utländska serie som levt kvar längst i tidningen. Det anses emellertid i dag som allmänt godkänt av läsarna att den inte riktigt hör hemma i 91:an. Under en del år publicerades den i stället i Åsa-Nisses tidning, men idag kan den svenska publiken enbart hitta serien i dagstidningar.

Snorre Mathiesen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.