Från manus till färdig serie

91:an – Från manus till färdig serie

Idag är en serieproduktion en lång process – det är många som är involverade. Med hjälp av bilder följer en beskrivning om hur processen går till!

Det första steget är i regel manuset – de flesta 91:an-serier är idag skrivna av manusförfattare, som själva inte tecknar serien. När manusförfattaren är färdig med sitt manus skickar han det till redaktionen i Stockholm. Manusen kan se olika ut beroende på vem som gjort det. Leif Bergendorff till exempel skriver sitt manus i text…


Manus av Leif Bergendorff

…medan Gunnar Persson skissar.


Manus av Gunnar Persson.

På redaktionen läser redaktören igenom manuset. Om det blir godkänt skickas det iväg till en tecknare.

Tecknaren i sin tur börjar i regel med en grovskiss och bestämmer sidlayouten. Under alla ritprocesser tecknar man på ritkartong, som är i ett större format än det i tidningen.


Grovskiss.

Efter grovskissen är det dags för skissen, här skissar man upp alla figurer och miljöer i blyerts. En del tecknare ritar även dit pratbubblor, andra inte, man måste i vilket fall lämna gott om plats för text.


Skiss.

När sidan är färdigskissad är det dags att tuscha sidan. En del tecknare väljer här att tuscha på samma sida som man skissat på, nackdelen med detta är att man i efterhand blir tvungen att sudda ut blyertsstrecken så att de inte ska synas i tryck. Andra använder ljusbord där man lägger ett nytt ritpapper ovanpå blyertsskissen och tuschar på det istället. Tack vare ljuset från ljusbordet ser man lätt igenom pappret.

Idag använder de flest tecknare tuschpennor som till exempel Pentel Stylo JM10, medan andra använder den äldre varianten, stålstilft. Råkar man göra fel kan man använda tipex, självhäftande papper eller skrapa bort tuschet med skalpell.


Tusch.

När man tuschat färdigt återvänder man till pratbubblorna, tidigare var det vanligt att man textade serien för hand, men numera textar man i regel serierna i datorn. När sidorna är klara skickas de till redaktionen där de går igenom sidorna. Därefter skickas de till ateljén för bearbetning. Samtidigt jobbar redaktionen med tidningens layout och andra sidor, som t.ex. 91:an mot väggen.

När ateljén i sin tur är färdiga med sin bearbetning så skickas sidorna till Reprostugan i Klässbol i Värmland, där skannar man in sidorna i datorn och färglägger sedan sidorna i datorprogrammet Photoshop.

När numret sedan är färdigt skickas de till Alprint OY i Finland där tidningarna trycks. Därefter distribueras tidningen över hela Sverige, samt Finlands svenskspråkiga delar, och hamnar slutligen i prenumeranternas brevlådor samt bland de andra tidningarna i butiksställen.

Ett stort tack till Tobias Sjölund för alla illustrationer och faktahjälp! NIE 18/2005 bör också nämnas som källa.

Erik Baumgarten 2007

1 kommentar

  1. Svante Julius säger:

    Ljusbordet verkar ju enklaste metoden. Blir inte så mycket kladd och skrap. Rekomendation till allla.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.