91:an Karlsson

Sedan år 1932 har Nr. 91 Mandel Karlsson tjänstgjort det Svenska folket med spänning och humor.

Han debuterade i den första serien av ”En beväringsmans upplevelser och äventyr”, som idag är mer känd som 91:an-serien.

91:an har gjort sig känd som en hyvens kille, som gärna ställer upp på det mesta utan minsta bråk. Mandel växte upp med sina föräldrar Johan och Mandolina på deras gård i Backabo, där han bland annat lärde sig att ha en god hand med djur, som han dragit nytta av flera gånger i 91:an-serien.


91:an tillsammans med fästmön Elvira.

Mandel blev inkallad till att göra lumpen, och lämnade både gården och sin fästmö i Backabo, och flyttade till Klackamo Regemente. Sedan dess har han blivit kvar där. Fästmön glömdes bort och i Klackamo hittade Mandel hittade istället Elvira, Kapten Beråns hembiträde.

I sjuttiofem år har han tjänstgjort hos armén, men någon muck har det inte varit mycket tal om, även om 91:an själv drömt om det och varit nära flera gånger, så ser det ut som att han får stanna kvar på regementet ett par år till, åtminstone.

Erik Baumgarten 2007

4 svar på ”91:an Karlsson

  1. Hej
    Bra skrivet.Och jag tycker att Tidningen har blivit bättre sedan 91:an mot väggen lades ner. och Leif Bergendorf sparkades nedåt som manusförfattare.Hans komentarer till insändarna var mes bu och bä.Sedan tycker jag ju att dom här nya killarna ägnar för mycket tid åt andra serier,Istället för den tidning dom skriver i.Dom behöver skolas in lite bättre innan dom tar ansvar för en sida.Angående Bi serier är det varken kalt varmt eller ljummet.Önskar att dom tog bort tramset,Och körde mer 91_an och Åsa-Nisse.Lilla Fridolf får gärna vara med som bi serie..Upplever lite idtorka hos Tecknare och Manusförfattare,Majoren och Hans konflikt med doktorn är ganska uttjatad.Varför inte en serie där Både Gyllenskalp.Staben och Översten på grannregementet hamnar i samma bur.Sät även Galningen Revär där.
    Svante

  2. 91 an och vänner original från 1932 och fram till idag finns att se på 91 an museet i Nykvarn.I Rudolf Peterssons spår heter utställningen.Ni kan gå in på hemsidan och där se museet i fotogalleriet.

    • Hej Hilding. Ursäkta sent svar. 91:an mot väggen har ersatts av ”Kontakt” och är egentligen samma sak som innan, läsarbrev som mycket riktigt besvaras av redaktör Joakim. Sidorna är inte med i alla nummer p.g.a. brist på brev.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.