91:an Karlsson

Sedan år 1932 har Nr. 91 Mandel Karlsson tjänstgjort det Svenska folket med spänning och humor.

Han debuterade i den första serien av “En beväringsmans upplevelser och äventyr”, som idag är mer känd som 91:an-serien.

91:an har gjort sig känd som en hyvens kille, som gärna ställer upp på det mesta utan minsta bråk. Mandel växte upp med sina föräldrar Johan och Mandolina på deras gård i Backabo, där han bland annat lärde sig att ha en god hand med djur, som han dragit nytta av flera gånger i 91:an-serien.


91:an tillsammans med fästmön Elvira.

Mandel blev inkallad till att göra lumpen, och lämnade både gården och sin fästmö i Backabo, och flyttade till Klackamo Regemente. Sedan dess har han blivit kvar där. Fästmön glömdes bort och i Klackamo hittade Mandel hittade istället Elvira, Kapten Beråns hembiträde.

I sjuttiofem år har han tjänstgjort hos armén, men någon muck har det inte varit mycket tal om, även om 91:an själv drömt om det och varit nära flera gånger, så ser det ut som att han får stanna kvar på regementet ett par år till, åtminstone.

Erik Baumgarten 2007

8 kommentarer

 1. svante julius säger:

  Hej
  Bra skrivet.Och jag tycker att Tidningen har blivit bättre sedan 91:an mot väggen lades ner. och Leif Bergendorf sparkades nedåt som manusförfattare.Hans komentarer till insändarna var mes bu och bä.Sedan tycker jag ju att dom här nya killarna ägnar för mycket tid åt andra serier,Istället för den tidning dom skriver i.Dom behöver skolas in lite bättre innan dom tar ansvar för en sida.Angående Bi serier är det varken kalt varmt eller ljummet.Önskar att dom tog bort tramset,Och körde mer 91_an och Åsa-Nisse.Lilla Fridolf får gärna vara med som bi serie..Upplever lite idtorka hos Tecknare och Manusförfattare,Majoren och Hans konflikt med doktorn är ganska uttjatad.Varför inte en serie där Både Gyllenskalp.Staben och Översten på grannregementet hamnar i samma bur.Sät även Galningen Revär där.
  Svante

 2. 91 an och vänner original från 1932 och fram till idag finns att se på 91 an museet i Nykvarn.I Rudolf Peterssons spår heter utställningen.Ni kan gå in på hemsidan och där se museet i fotogalleriet.

 3. Hej! Jag tycker att 91:an mot vägen ska införas igen. Men istället för att ha två sidor 91:an mot vägen så kan ni väll ha en sida och dessutom så kan Joakim Gunnarsson sköta 91:an mot väggen.

  1. Hej Hilding. Ursäkta sent svar. 91:an mot väggen har ersatts av “Kontakt” och är egentligen samma sak som innan, läsarbrev som mycket riktigt besvaras av redaktör Joakim. Sidorna är inte med i alla nummer p.g.a. brist på brev.

 4. Hilding Wickström säger:

  Hej, jag undrar hur det går för 91:an tidningen? Med det menar jag har 91:an många prenumeranter. Om inte har 91:an ändå möjlighet att bevaras som en egen tidning?
  Var kan man se alla 91:an filmerna? Förut fanns Hela sveriges lilla beväringsman på SVT play men nu har SVT tagit bort den. Jag hann som tur se hela filmen. Men finns det något ställe där man kan se filmerna?

  1. Hej! Riktigt hur det går för 91:an-tidningen vet jag inte, den här sidan drivs av mig som mångårig läsare och är helt fristående från förlaget. Men de har det betydligt tuffare i serietidningsbranschen idag än för ett par decennier sedan. Det märker vi på ökade priser och mer repriser i såväl 91:an som andra tidningar. Du kan läsa lite om detta från en tecknares perspektiv här:
   https://91an.net/tobias-sjolund-tar-ett-uppehall-fran-serietecknandet/

   För några år sedan gavs alla 91:an-filmer ut på DVD-box, den går säkert att få tag på på ett eller annat sätt. Läs mer här:
   https://91an.net/den-stora-91an-boxen/

  2. https://www.cineasterna.com/sv/

   Hej. Här kan man se lite 91:an. Vet ej om utbudet beror på vilket bibliotek du tillhör.

 5. Thomas Lenhammar säger:

  Hultsfred Fredag 26 Maj år 2023 (Pingst med Helige Ande mm, IFK Norrköping ska till Kalmar FF och rimligen spela

  Hej,
  Goddag,

  Intressant översiktsLäsa texten här om han Rudolf Petersson med bakgrund från Halmstad, Cleveland, Stockholm mm – nästan min morfaders årgång

  Han G Remi som låg bakom Tintin-böckerna (fast inte alltid text-storyn) var klart intressant, även ungefär jämnåriga .

  Funderar, faktiskt, jag, på att gå in i en prenumeration, ev present till nå´n?
  Dagspress och även då tyvärr från andra normalt normala riktiga länder har blivit
  klart sämre på senare decennium eller två, – ser inte folk det??
  Bosatt i egen bostadsrätt i Oskarshamn handlade jag två 91:an på Coop där inne i sta´n för en tid sedan.

  Just de åren han gjorde “lumpen” – han som gjorde 91:an var ju då senare delen
  av största onödiga olycksaliga i början … + dumheten i Europas historia alltså 1.a världskriget. Klart stor onödig dumhet på en sådan lista är nog det här knäppföljandet på mig i vår världsdel, Folken tvingas in i. Sjukt!

  Mvh

  Thomas Lenhammar

  PS,
  Jobbade själv, jag i Halmstad rätt mycket 1984 och 1985,
  ansvarig, jag, för huvudledarna, fritt tänkande, i Hallandsposten
  Kulturchefen Rune Gunnarsson var vettig med flera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.