Tobias Sjölund har sedan 2001, när han vann 91:ans tecknartävling, producerat serier för 91:an-tidningen. 2002 debuterade Sjölunds egen serie Livet Hemmavid, som med tiden blivit ett lika självklart inslag i tidningen som Kronblom och Åsa-Nisse.
Nu blir det en paus i serietecknandet en tid framöver.
– Det har på senare tid blivit svårt och väldigt stressigt att försörja sig på serietecknandet. Därför tar jag ett uppehåll och läser till undersköterska. Jag vill ha ett pålitligt yrke att falla tillbaka på om efterfrågan på serier fortsätter sjunka eller om jag inte orkar teckna så pass mycket att försörjning är möjlig i framtiden. Första terminen är avverkad och två återstår, berättar Sjölund till 91an.net.

 

En ruta från Tobias Sjölunds vinnande bidrag i 91:ans tecknartävling 2001.
Sjölund har utöver Livet Hemmavid och 91:an en till egen serie, Axplock, som publiceras i tidningen Uti Vår Hage.
– Under studietiden kommer jag att göra Livet Hemmavid och Axplock i mån av tid. 91:an-tecknandet blir mitt sommarjobb. Livet Hemmavid kommer jag dock alltid att prioritera, eftersom det är mest givande för min egen del. Nu under studietiden blir det serietecknande i mindre skala, men jag kommer definitivt aldrig att sluta med serierna, avslutar Sjölund.
Under uppehållet kommer 91:an-tidningen att publicera utvalda repriser av Livet Hemmavid, uppger redaktör Joakim Gunnarsson i 91:an nummer 15 2020.