Jonas Persson

Jonas Persson. Foto: Janne Gissberg
Jonas Persson. Foto: Janne Gissberg

Jonas Persson skulle hinna fylla 37 år innan han började teckna serier och därmed bli den tredje tecknaren i ordningen för familjen Perssons Kronblom-serie. Jonas hade involverat sig i Kronblom-serien långt innan detta, redan på åttiotalet hjälpte han (anonymt) pappa Gunnar med manus. Jonas skulle under nittiotalet börja göra korsord och blev sedan på nollnolltalet även manusförfattare till 91:an-serien.

Jonas föddes 1968, då var pappa Gunnar och Kronblom 41. Kronblom, som tecknades av pappa Gunnar och skapades av farfar Elov var under uppväxten en ständigt närvarande familjemedlem.

Ett av Jonas Perssons favoritintressen som barn var att läsa serier – men teckna gjorde han inte. Jonas Persson har själv berättat i en intervju med 91:an-tidningen (NIE 19-20 2011) att han inte ansåg sig ha samma tecknartalang som sin pappa – och av den anledningen inte såg något nöje i tecknandet.

Efter pappa Gunnar Persson är den belgiske Tintin-tecknaren Hergé Jonas Perssons favorittecknare, han hade alla albumen som barn.

Jonas Persson var också mycket idrottsintresserad och under gymnasiet började han styrketräna och tävlade senare i bodybuilding – med en femteplats på junior-SM som största merit. Jonas Perssons startade som 22-åring ett gym i Örebro, som han drev i fem år innan han sålde det på grund av dålig lönsamhet.

Då bestämde sig Jonas för att engagera sig i “familjefirman” istället, där har han i huvudsak livnärde sig på korsordskonstruktion, samtidigt som han hjälpte pappa Gunnar med manus till Kronblom. Tids nog hjälpte han även till med färgläggning och textning av Gunnars serier. Efter några år hade han tagit över Gunnars alla krysskunder och även skaffat några nya.

Gunnar började bli äldre och även om han inte, än idag, har några planer på att pensionera sig, så började far och son diskutera Kronblom-seriens framtid. Man ville behålla serien inom familjen för att behålla den säregna humorn, och beslutade att Jonas skulle börja skriva egna manus. Att teckna själv fanns inte på kartan – så man började fundera på möjliga efterträdare utan att det ledde någon vart. Jonas började öva upp sitt tecknande istället och i 91:an nummer 3 2006 blev den första serien publicerad.

Idag varvar Jonas serieskapandet ungefär 50/50 med korsordsskapande. Han bor i Örebro med hustrun Tina och deras tre barn och gillar att varva det stillasittande arbetat med fysiskt arbete och träning, dessutom missar han aldrig en hemmamatch med favoritfotbollslaget ÖSK.

Erik Baumgarten
September 2014

Källa: 91:an nr 19-20 2011

Läs mer om Jonas Persson och Kronblom i en intervju från 2006 samt i artikeln “Två gånger tre generationer Persson”

1 kommentar

  1. Torbjörn Andersson säger:

    Hej!

    Jag håller på med en bok om fotbollens svenska kulturarv och skulle gärna vilja ha tillstånd av Jonas Persson att använda några av Gunnar Perssons Kronblom-ÖSK-bilder.

    Hälsar Torbjörn Andersson
    Fotbollshistoriker, Malmö universitet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.