Gert Lozell

Gert Lozell.
Gert Lozell.

Redan under gymnasietiden började Gert Lozell att teckna 91:an-serier för 91:an-tidningen och hittills (januari 2005) har han tecknat 190 avsnitt. Många av dessa har han även skrivit manuset till.

– 91:an blev tidigt en favorit för mig, säger Gert. Mamma prenumererade på Året Runt där 91:an var ett stående inslag. Jag minns att jag redan i 6-7 årsåldern roade mig med att rita av figurerna i serien.

Hans andra stora favoriter var Bamse, Fantomen och albumserier som Tintin och Spirou, idag tycker han mest om 91:an-serier av Nils Egerbrandt, och Uti vår hage av Krister Petersson. Efter gymnasiet började han läsa historia på universitetet, men slutade redan efter en termin. Efter det blev det en ettårig kurs i grafisk formgivning och design och även mindre kurser i konstnärliga ämnen.


87:an är en av Gerts favoriter. Tecknad av Gert Lozell.

På frågan vilken som är hans favoritfigur i 91:an svarar Gert:
– Översten med sitt temperament är nog den som jag känner mest för, men den elake 87:an är också en tacksam figur.

Gert är förmodligen den tecknare i 91:an som framhåller action mest i sina serier. Han menar på att det stora persongalleriet i 91:an serien ger honom många uppslag och idéer. Gert ritar också gärna karikatyrer, vilket man kan se i hans 91:an serier då andra 91:an skapare ofta förekommer.

Kuriosa: Gert tecknade även en kort 91:an-film för många år sedan. Se filmen här 

Vill du veta mer om Gert? Läs vår intervju med honom här

Av Gustav Sandgren, kompletterat av Erik Baumgarten

3 kommentarer

 1. Skulle vilja komma i kontakt med Gert Lozell
  Ring mickemålare på 0760-151422

 2. Gunnar Lidquist säger:

  I DN lördag 27/2, korsordet, tycker jag mig se lustiga karaktärer. Jag ser Gudrun Schyman, Louise Epstein och Anna Kinberg Batra och kanske några till! Jag gillar din tecknarstil!
  MVH Gunnar Lidquist

 3. Amarilio Lami säger:

  Djupt tragiskt att det inte har gjorts en tecknad 91:an film. Denna korta var ju alldeles utmärkt, vältecknad och påminnande om Tintin. Förstår dock att kostnaderna är astronomiska…Crowdfounding vore kanske nåt? Tror många skulle kunna tänka sig satsa en slant på en 91:an film.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.