Gunnar Persson

Gunnar Persson.
Gunnar Persson.

Gunnar Persson föddes år 1933. Redan då fick han kontakt med seriernas värld, fadern Elov Persson tecknade de populära serierna Kronblom och Agust. Gunnar, som inte var så lång, fick smeknamnet Agust av skolkamraterna, medan brodern Ingvar kallades Kronblom.

Under uppväxttiden var Gunnars stora förebild DN:s reportagetecknare Birger Lundqvist. I serievärlden tyckte Gunnar mycket om Rit-Olas serier, men av alla svenska serier vill Gunnar helst framskjuta Rudolf Peterssons 91:an och Torsten Bjarres Flygsoldat 113 Bom, som de bästa.

Gunnar Perssons första serie hette Gus. Figuren dök först upp i Sydsvenska Dagbladet, och kom senare att publiceras i ett trettiotal olika tidningar i Sverige, Norge och Finland. Fyra år senare, 1965 tog Gunnar fram en ny seriefigur, Herr Larsson, en serie som i ett antal år publicerades i 91:an. Men Gus och Herr Larsson fick snart träda tillbaka då pappa Elov, efter 40 år som serietecknare överlät Kronblom till sonen Gunnar.

År 1969 träffades Nils Egerbrandt och Gunnar Persson, Nils Egerbrandt var på den tiden 91:an-seriens enda tecknare och manusskribent. Persson och Egerbrandt bestämde då att Persson skulle hjälpa till med skisser och idéer, och därmed var han även involverad i 91:an-serien.


Bild från en 91:an-serie av Gunnar Persson.

Senare under 70- och 80-talet gjorde Gunnar även flertalet egna avsnitt, men fick sedan dra ner på den produktionen när han behövde mer tid år Kronblom-serien. Han fortsatte dock med egna påhittet ”Klackamo Dagbok” till år 2000.

Den figur som Gunnar känner mest sympati för är major Morgonkröök:

– Han är den av officerarna som är hyggligast, bara han får ha sin konjak och sina cigarrer i fred så ordnar det mesta sig med permissioner och annat.

– De som är svårast att rita är översten och 87:an, men de är annars bra som typer. Jag gillar alla figurer i serien. Möjligen är löjtnanten lite blek, berättade Gunnar under en intervju år 1992.

Uppdatering: Gunnar Persson dog den 8 april 2018.

Erik Baumgarten, 2005

Källa: 91:an nr 2 1992

2 kommentarer

  1. I think i have 3 original cartoons of golfing characters signed by Gunnar they measure 20cm x 14cm,could i be correct ? or are they just copies cut out from a calalogue.Copyright is Gunnar Blomquist bottom left

    1. Interesting! Link some pictures of them so we can see!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.