63:an Gustafsson

Bjässen 63:an Gustafsson är en av de bikaraktärer som funnits med i gänget på fjärde kompaniet ända sedan Rudolf Peterssons dagar.

När Gustafsson dök upp i serien så skildrades han som en 98 kilo tung, aggressiv slagskämpe. 63:an var heller inte den mest klyftige, dessutom så blev han rejält svartsjuk om flickvännen Amanda skulle komma på tal. 63:an var absolut en som man skulle akta sig för att bli ovän med.


Den muskulöse 63:an Gustafsson.

Den enda som 63:an varit uttalat rädd för är Överstens hund, Cesar, vilket 91:an med sitt goda förhållande till Cesar och Översten dragit nytta av genom åren. 63:an var på Rudolfs tid dessutom ljus till hårfärgen.

Som så många andra seriefigurer har 63:an med åren förändrats i takt med att tecknarna löst av varandra. Idag ritas 63:an svarthårig istället. Till karaktären är han fortfarande stor och stark. Han är fortfarande känd som en slagskämpe, även om han verkar ha lugnat ner sig de senaste åren. 91:an och 87:an har utnyttjat sin relation till den starke kompanikamraten genom att hota med stryk genom 63:ans försorg och därmed undkommit knipor.

63:an kan knappast heller klassas som särskilt dum längre. 63:an är en handlingskraftig person som i kraft av sina muskler och sin aggressivitet ofta framstått som någon form av informell ledare på luckan. 63:an är den typen av ledare som vill ha snabba besked och få saker gjorda. 63:an har många gånger setts ta 87:an i kragen efter denne ställt till med ofog.

En något överraskande sida hos Gustafsson är att han inte heller fruktar mot överheten – vi har rentav sett honom ryta mot självaste Generalen!

Erik Baumgarten
Augusti 2009

Källa: Peter Nilssons kaninbibel

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.