Jan Roswall

91:ans mångåriga manusförfattare Jan Roswall föddes i Göteborg, där han även växte upp och gjorde lumpen (på F9). Jan Roswall bestämde sig tidigt för att bli tecknare, och gick en reklamutbildning på Slöjdföreningens skola i Göteborg. Efter utbildningen fick Roswall jobb som ateljétecknare på Semic där han stannade i några år.

Efter att ha lämnat jobbet som ateljétecknare började Roswall att försörja sig som frilanstecknare. Roswall tecknade bl.a. illustrationer till veckotidningar och serien Pelle Svanslös, som han också skrev manus till. En annan känd serie som Roswall skrivit manus till är Kalle Anka.


Ett tecknat porträtt av Jan Roswall.

Roswall har också arbetat som produktutvecklingschef på Kärnan i Helsingborg under sju år. Roswall har dessutom varit projektledare för serietidningen Vilde Ville, som han också bidrog med manus till. Efter dessa arbeten jobbade Roswall med reklam och trycksaker innan han 1983 började skriva manus till 91:an-tidningen.

Roswall anser att fördelen med 91:an-serien är persongalleriets bredd. Det finns många att skriva om. Han har genom åren själv breddat persongalleriet, ordentligt. Han har bidragit med flera karaktärer som uppskattats av läsarna tack vare sina intressanta drag, bland annat introducerade han Toftaligan, som blivit ett populärt inslag bland andra manusförfattare i efterhand. Annars är det framförallt “konkurrenter” till officerarna som Roswall skapat, bland annat Gyllenskalps stora konkurrent Överste Klaage, Klackamopostens redaktör Harry Gnuthagen, “nyfikna fröken Andersson”, som bor snett mittemot Kapten Berån samt General Jävelberg. Andra mer trevliga karaktärer som Roswall hittat på är Korva-Kalle och Ulle på markan.

Något ni säkert inte visste är att det var Jan Roswall som introducerade ett av de mest självklara karaktärsdragen i hela serien, Kapten Beråns snålhet. Om man läser igenom äldre serier så märker man att Kapten faktiskt är en ganska tråkig och ointressant person med låg funktionalitet, något Roswall lyckades ändra på, vilket verkligen har satt sin prägel på serien.

Roswall har under åren varit mycket uppskattad av läsarna, tillsammans med framförallt Jan Gissberg har Roswall bidragit med flera klassiska episoder, och ännu finns det förhoppningsvis en hel del fantasi kvar.

Erik Baumgarten
September 2008
Källa: NIE 2/92, Anders Wessléns artikel från 2002 (91an.tk)
samt Jan Gissberg och Jan Roswall

3 kommentarer

  1. Leif Bergendorff säger:

    Att Jan Roswall skulle ha infört kapten Beråns snålhet i 91:an serien är fel. Beråns snålhet finns dokumenterad i 91:an-avsnitt som publicerades redan 50 år innan Roswall började skriva manus på serien.
    Leif Bergendorff

    1. Tack Leif, intressant! Kan det ligga ett missförstånd bakom detta? Det är nämligen Roswall själv som via Jan Gissberg är källa till detta.

  2. Karl Gullstrand säger:

    Jag minns en del av de tillfällen då Roswall var på besök hos oss när han och farsan skrev tillsammans för 91:an. Jag var rätt liten, så jag minns inte detaljerna – men jag minns att jag alltid hälsade “hej Roswalllllllll!”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.