91:an Karlsson 2023 – årets julalbum.

91:an Karlsson har publicerats som ett återkommande julalbum ända sedan 1934 och som traditionen bjuder säljs just nu årets julalbum ute i butikerna.

Det är ett traditionsenligt julalbum med äldre ensides-serier tecknade av Nils Egerbrandt i vanlig ordning. Omslaget har Gert Lozell stått för, även det enligt tradition, det har han nämligen gjort sedan 2006 och det är alltså det artonde omslaget i ordningen. 91an.net kontaktade Gert som konstaterade:

– Oj, vad tiden går! Kan inte riktigt fatta att 18 år passerat sedan jag gjorde mitt första omslag till 91:ans julalbum.

Innan Gert tog över tecknandet av julomslagen var det de två klassiska 91:an-tecknarna, 91:ans skapare Rudolf Petersson och arvtagaren Nils Egerbrandt som stått för alstren.

– Att få ta över omslagstecknandet efter Nisse Egerbrandt och Rudolf Petersson kändes på alla sätt hedrande. Det är också något jag tycker är väldigt kul att jobba med – bara jag får en idé som funkar, berättar Gert.

Förutom att ha tecknat 18 omslag till julalbumen har Gert också tecknat omslaget till årets julnummer, 91:an nr 25-26. Omslagen har alltid humoristiska inslag, så man undrar ju: Är det extra roligt att teckna julomslag och hur många idéer kan man egentligen få fram?

– Det är absolut lite extra kul att teckna julomslagen men samtidigt kan det numera vara en utmaning att få fram idéer till dem. Varje år tänker jag att nu har jag gjort allt och kommer inte att kunna variera jultemat längre men på något märkligt sätt så brukar det komma en idé i sista stund. Jag hoppas detsamma gäller i år för snart är det dags att ta tag i 2024 års julalbum.

Gert Lozell 2014. Foto: Privat

Jag frågar om det är extra tidskrävande att teckna julomslag och vilken teknik Gert använder:

– Jag vet inte om jag lägger ner mer tid på julomslagen än på andra omslag. Tiden det tar att göra ett omslag varierar beroende på hur mycket figurer och annat som ska ritas in i bilden.  Jag färglägger (oftast) i Photoshop, mest för att spara tid. Jag tecknar först på papper, tuschar och scannar in bilden som jag sedan färglägger. Jag har funderat på att måla ett julomslag mer ”traditionellt” med Gouache-färg eller med Promarkers och får jag tid så kanske jag gör ett försök med kommande omslag.

Hur traditionellt behöver ett julalbum vara, ensides-serierna som publiceras i julalbumen är ju tecknade för decennier sedan. Kan man tänka sig att förnya innehållet i julalbumet?

– Jag tror det kan vara svårt att ändra konceptet med ensides-serier till längre avsnitt i just julalbumet. Det är ju lite av en tradition med det formatet. Det är väl en kostnadsfråga förstås men annars är det nog inget som egentligen hindrar att det produceras nya ensides-avsnitt som kan funka att köras i julalbumet, avslutar Gert.