Biserien Livet Hemmavid har publicerats i 91:an-tidningen sedan tidigt 00-tal. Serien har uppskattats av stora delar av läsarna som gillar Tobias Sjölunds säregna och utmanande humor. Nu publiceras några av de bästa episoderna i bokform! 

Boken har fått titeln “Fribytare”, påhittat av redaktionen, en term som används både inom krocket (vilket spelas på omslaget) samt är synonymt med ordet “pirat”. Tobias Sjölund berättar om titeln:

–  En fribytare är en anarkistisk typ av karaktär, som skiter i regler, och som passade in på Allan, i alla fall under den tidsperiod som serierna är ifrån. I nyare serier är det numera främst Bulan som är anarkisten, medan Allan blivit mer konservativ.

– Livet hemmavid som serie är ju också rätt lojt inställd till regler. Jag ogillar dumheter som blivit oskrivna regler, och att om man inte följer flockmentaliteten, så blir man stigmatiserad. Politiskt sett har ju ofta högersidan varit den klassiska antagonisten i humorvärlden, det vill säga, man ska ”sparka uppåt” mot etablissemanget, men nuförtiden anser jag att det är på vänstersidan som hyckleri och dubbelmoral frodas, och den försöker jag då ”bekämpa” i min serie, och sätta fingret på galenskapen. Lite ensamt ibland, visst, men samtidigt lite unikt, och med vissheten att jag har medhåll från många läsare.

Det är första gången som Tobias Sjölunds serier trycks i bokform och det är med viss stolthet som tecknaren ser boken gå i tryck:

– Jag förväntar mig inte att det ska bli en kioskvältare, men för mig personligen är det en skön känsla på att man lämnat något konkret efter sig, som barn och eventuella barnbarn kan ha och titta på. Sen är det såklart en prestigegrej att få en bok utgiven, som man kan känna sig stolt över.

Sjölund har själv valt ut vilka serier som ska publiceras i boken. Han berättar att det var en trevlig process att få hålla i urvalet, men samtidigt jobbigt att få välja bort vissa favoriter på grund av platsbrist. Boken innehåller serier som är äldre än 10 år, vilket ger utrymme för framtida uppföljare.

Förra sommaren uppmärksammade vi att Sjölund tagit en paus i serietecknandet för att studera. Nu är studierna över och han arbetar idag inom LSS-verksamhet samt på stödboende, vilket ger en tryggare tillvaro än serietecknarbranschen som blivit allt mer orolig att försörja sig på. Tobias berättar också att nu finns det återigen utrymme för att sätta igång med serietecknandet och lovar nya serier av både 91:an och Livet Hemmavid.

Köp boken Livet Hemmavid – Fribytare här! [extern länk]

Vi rapporterade tidigare att det skulle ges ut en bok under hösten med 91:ans historiska äventyr av Claes Reimerthi och Gert Lozell. Den boken kommer att publiceras vid ett senare tillfälle, förmodligen under hösten 2022, uppger redaktör Germund von Wowern på Serieforum. Detta p.g.a. Reimerthis plötsliga bortgång tidigare i år.