Minns ni den spännande följetongen “91:an i skånska kriget” som publicerades år 2014 till 2015? Oavsett om svaret är ja eller nej kommer nu en fantastisk möjlighet att få uppleva historien igen då serierna samlats i en och samma bok.

91:an i skånska kriget var en följetong som publicerades i åtta nummer, med start i 91:an nr 19-20 2014. Manuset skrevs av Claes Reimerthi, inspirerad av 1670-talets riktiga “skånska kriget”. Gert Lozell stod för teckningarna, precis som i den tidigare följetongen “30-åriga kriget”. Boken publiceras som nummer 8 i bokserien “Presentbok” och innehåller, förutom serien, två artiklar och flera bilder från hur serien skapades med kommentarer av Gert Lozell.

Serien börjar med att historien flyttas från nutid till 1670-talet genom att Överste Gyllenskalp hittar en dagbok med anteckningar från hans förfader som stred på den svenska sidan under kriget. När översten börjar läsa boken följer 91:an och de andra i seriens persongalleri med in i denna spännande historia.

En av artiklarna i boken är en intervju med Claes och Gert, som berättar att deras stora intressen för svensk historia legat till grund för att göra projektet möjligt. Gert berättar bland annat att han bestämde sig för att teckna om den första delen när han upptäckte att han ritat uniformer från en annan tidsperiod. För Claes var det viktigt att serien skulle vara baserad på fakta om kriget, även om han ofta drar ut svängarna mot det humoristiska hållet, påpekar han att historien är baserad på en historisk verklighet.

Och visst är det en spännande historia, det kan inte bli annat när man inkluderar Bottina Axelsson som med trolldom kan bota sjukdomar och Toftaligan som klantiga rövare.

Köp 91:an i skånska kriget här för endast 72 kronor!