Kronblom i en sedvanlig situation. En akvarell av Gunnar Persson. (91an.net har Jonas Perssons tillåtelse att publicera bilden)

Sedan 1927 har Kronblom publicerats i olika veckotidningar, det började med tidningen Allt för Alla, därefter Vårt Hem, Året Runt och nu senast under 34 år i Allers. På grund av den sistnämnda tidningen vikande upplaga tvingas nu Kronblom bort från tidningen.

– Efter 94 år tar det slut, om ingen annan är villig att nappa på att ha honom i sin tidning. Han har varit folkkär i så många generationer, så det vore tråkigt om det skulle vara över, berättade Jonas Persson, den tredje generationen Persson som skapat serien, till Nerikes Allehanda.

Jonas Persson. Foto: Janne Gissberg

91an.net har varit i kontakt med Jonas som berättar att det blir allt tuffare tider i tidningsbranschen:

– Tidningarna har det svårt ekonomiskt nu för tiden, det är svårt att få lönsamhet i nytecknade serier. Jag vill gärna se en fortsättning för Kronblom i veckotidningsformatet, där jag vill använda cirka 30 år gamla serier. Kanske ett flertal olika tidningar kan vara intresserade av Kronblom framöver efter att kontraktet med Allers gått ut i oktober.

I 91:an-tidningen är Kronblom såklart fortfarande ett stående inslag, vilket den varit i alla år sedan tidningen gjorde entré 1956. Sedan några år tillbaka är det repriser tecknade av Gunnar Persson, Jonas pappa, som publiceras.

– Kronblom fortsätter i 91:an och förhoppningsvis är den ett stående inslag så länge tidningen lever. Det kommer nog fortsättningsvis vara repriser, även där har förfrågningarna på nytt material sjunkit på grund av vikande upplagor, berättar Jonas Persson.

91an.net håller tummarna för en fortsättning för denna fantastiska serieklassiker som roat serieläsare sedan 1927.

Mer om Kronblom och de som skapat serien:

Två gånger tre generationer Persson

Jonas Persson

Jonas Persson

Gunnar Persson