Gert Lozell (i mitten) tar en fika med tecknarkollegorna Janne Gissberg (till vänster) och Krister Petersson (till höger) år 2014. (Foto: Privat)

Gert Lozell har tecknat 91:an i mer än 30 år – nyligen debuterade han också som tecknare för Uti Vår Hage, som med tiden även den blivit en svensk serieklassiker. 

Uti Vår Hage-serien debuterade i 91:an-tidningen 1983 och har med några få undantag både tecknats och skrivits av seriens skapare, Krister Petersson. Serien lämnade 91:an-tidningen 2002 när den fick en egen tidning. Nu är 91:an-tecknaren Gert Lozell en av de som tar över tecknandet efter att Krister gått i pension.

– Det är lite med skräckblandad förtjusning. Krister är ju så extremt skicklig, både som tecknare och som manusförfattare och i med det blir det väldigt mycket att försöka leva upp till. Samtidigt är det också väldigt roligt och stimulerande att få jobba med Uti vår hages fantastiska persongalleri, berättar Gert till 91an.net.

Gert läste som tonåring 91:an-tidningen och när Uti Vår Hage debuterade i tidningen blev det snabbt en favorit, ett nytt inslag i tidningen både i bild och innehåll. Gert minns att det var en besvikelse när ett nytt nummer inte innehöll något nytt Uti Vår Hage-avsnitt. Att själv bidra till serien är dock inget nytt för honom:

– I slutet av 90-talet hade jag några idéer som jag tyckte kunde passa till Uti vår hage. Jag skickade dem till Krister på vinst och förlust och han gjorde tummen upp. Då fick jag blodad tand och skrev ytterligare några historier – som Krister totalsågade, bland annat på grund av dialogen som han tyckte inte hade den rätta Uti vår hage-känslan. Sedan dröjde det ett antal år innan jag vågade skicka ett manus till Krister igen och när jag väl gjorde det så var det med Kristers synpunkter på dialogen i bakhuvudet. Jag skickade nämligen ett manus som var helt ordlös och där kommunikationen skedde med symboler istället för text. Och Krister köpte konceptet. Det kom att bli ytterligare några ordlösa avsnitt. 2014 ville Krister ha lite avlastning så han frågade mig om jag kunde tänka mig att teckna ett och annat avsnitt av Uti vår hage. Och det kunde jag förstås, men just då hade jag fått fullt fullt upp med 91:an i Skånska kriget och annat så det kom att dröja ytterligare några år innan jag fick möjligheten att teckna Uti vår hage. Idag har Krister i det närmaste helt släppt kontrollen över serien till redaktionen, men vi har fortfarande kontakt kring serien.

Gerts första tecknade Uti Vår Hage-serie publicerades i nummer 2/2021 av tidningen, denna med Olof Siverbo som manusförfattare. Gert avslöjar att det kommer fler serier, bland annat tre stycken han själv skrivit manus till, den första av dessa dyker upp i Uti Vår Hage nummer 5 senare i år.

En ruta från en kommande Uti Vår Hage-serie signerad Gert Lozell. Färgläggningen får vi fantisera fram tills vi ser serien i tryck.

Krister Petersson skapade även serien Vi å Pappa, som handlade om just en pappa och de upplevelser som uppstår i familjelivet. Med tiden försvann Kristers inspiration till serien och under ett par år tecknade och skrev istället Gert Lozell serien, som tyvärr inte nyproducerats på många år idag.

– Att det inte blev mer Vi å Pappa efter 2012, då jag gjorde mitt senaste avsnitt, berodde på en kombination av idétorka och tidsbrist. Jag hade många andra uppdrag då som drog fokus från serien och sedan kom jag aldrig igång igen. Intresset var dessutom av någon anledning svalt från den dåvarande redaktören om en fortsättning så allt rann ut i sanden. Några planer finns inte i dagsläget om att göra nya avsnitt men man vet ju aldrig vad som kan hända i framtiden.

På 91:an-fronten har Gert Lozell tillsammans med manusförfattaren Claes Reimerthi skapat några helt unika serier. 91:an i 30-åriga kriget kom först, sedan 91:an i skånska kriget och nu senast Jakten på den försvunna lasten. Serierna utspelar sig i en helt annan tid med helt andra miljöer än vi är vana vid och sidantalet är så långt att serierna sträckt sig över många nummer. Gert berättar om projekten:

– Det är betydligt mer tidskrävande än vanliga 91:an avsnitt. Det som tar mest tid är all research som måste göras vad gäller miljöer, kläder, vapen, med mera. Och det är lätt att missa saker. Jag gjorde till exempel en sida i ett avsnitt av Jakten på den försvunna lasten där Huvudsta gård skulle vara med. När jag gjort avsnittet klart och precis var på väg att skicka det till redaktionen så upptäckte jag att huvudbyggnaden som jag trodde var från 1700-talet först byggdes 1836. Och det fungerar ju inte så bra i en serie som utspelar sig på Gustav den III:s tid så det var bara att göra om de rutor där byggnaden var med. Tråkigt nog var Huvudsta gård på 1790-talet betydligt mindre och såg futtigare ut än den betydligt pampigare efterföljaren.

I dagsläget arbetar inte Gert med något nytt långt historiskt drama, men han berättar att manusförfattaren Claes redan har idéer till en uppföljare av Jakten på den försvunna lasten. Gert avslöjar också att det till hösten kommer en påkostad samlingsvolym i bokform med de tre nämnda serierna. [Anmärkning 2021-09-15: Samlingsvolymens utgivning är senarelagd p.g.a. Claes Remerthis plötsliga bortgång under sommaren]

Som läsare har vi ju märkt av att tidningens innehåll allt mer består av repriser, så jag frågar avslutningsvis Gert om hur man som tecknare ställer sig till den nya verkligheten:

– Det är förstås tråkigt. Blir det mindre jobb på 91:an så behöver jag kompensera med andra jobb. Men för närvarande funkar en mix av 91:an, Uti vår hage, korsordsillustrationer och en del andra uppdrag bra. Lite egna projekt finns väl också i bakgrunden men inget som jag kan berätta om i dagsläget.

Förutom fler nya 91:an-serier ser vi alltså med spänning fram emot att beskåda Gerts alster även i Uti Vår Hage-tidningen framöver.

Läs mer om Gert Lozell här:
Gert Lozell – en presentation (från cirka år 2004)
Gert Lozell – en intervju från 2005

Länktips:
En datamupps guide till Uti Vår Hage – Ett komplett index av samtliga Uti Vår Hage-serier (extern länk).