Kalle Lind och Jimmy Wallin i “91:an-rummet” på Egmont. (Foto: Privat)

En ny serie debuterar i 91:an i dubbelnumret 9-10. Serien heter Statarna och är skapad av duon Kalle Lind och Jimmy Wallin.

Serien i sig är inte helt nyskapad – den gick som följetong i tidningen Nya Upplagan för några år sedan, men när tidningen lades ned lades också Statarna på is. Förra året återupptogs projektet och efter att den varit med på vandringsutställningen “HEMÅT” tyckte 91:an-redaktionen att den skulle bli ett inslag i 91:an.

Den första episoden är baserad på samma manus som serien som publicerades i Nya Upplagan, men teckningarna är nya.

– Att jag valde att teckna om den första episoden är inte så konstigt, som tecknare utvecklas man mycket på sju års tid och jag ville gärna att Kalles manus skulle behandlas med värdighet. Det ska bli spännande att se vad 91:ans läsare tycker om den här serien, berättar Jimmy Wallin för 91an.net.

Samarbetet mellan Kalle, som är mer känd i andra kulturkretsar än just serieskapandet, och Jimmy började 2010, Kalle berättar:

– Jag vet inte exakt när jag och Jimmy fick upp ögonen för varandra, men han illustrerade min bok ”Hej bröder, lyssna nu på min historia: personligt om Cornelis sångvärld” 2010 och vi har väl gått och glott lite på varandra sen dess. I Malmö, där vi båda bor, finns en rik och levande seriekultur, men med stort fokus på självbiografiskt/feministiskt/konstnärligt. Jag är ett stort seriefan och har alltid velat göra humorserier – Asterix! Bloom County! Lucky Luke! Joakim Lindengren! Snobben! Ratte! – utan att själv kunna teckna. När jag insåg att Jimmy kunde rita i en “cartoony” men detaljrik stil kändes valet givet att han skulle teckna Statarna.

Introduktionssidan där vi får lära känna seriens huvudkaraktärer.

Serien Statarna är baserad på ett par scenföreställningar som Kalle var delaktig i. Att det sedan blev en serie av det hela, är Kalles eget initiativ:

– ”Statarna” har en lång tillkomsthistoria. Från början en knäpp minimusikal på en kompis bröllop utvecklades ämnet statare till en crazy scenföreställning i nån sorts Monty Python-anda (”Korv bland nattmän & löskefolk”, Malmö 2002) och blev även en ambitiös filmpilot och ett havererat långfilmsprojekt. Då var vi fem-sex upphovsmän – gänget hette Komikkollektivet Korv – men sen fick jag de andras mandat att plocka vad jag ville ur statarkakan och skriva en serie. Det är rätt stor skillnad på den här tecknade serien och de tidigare inkarnationerna – bland annat har jag bytt kön på huvudpersonerna – men en del skämt och repliker finns kvar sen 2002.

Serien är baserad på svensk historia och handlar om ett gäng i samhällsklassen statare:

– Den är i högsta grad baserad på svensk historia, som jag anser att vi generellt kan för dåligt. Ännu mer är den baserad på svenska historiska filmer – tänk Raskens, Utvandrarna, Den enfaldige mördaren, Pelle erövraren, Kulla-Gulla, Madicken, Emil i Lönneberga – som parodieras eller refereras eller bara tjänar som en sorts allmän fond, berättar Kalle.

Serien debuterar i 91:an nummer 9-10 2018 och kommer dyka upp i ytterligare tre nummer under året.