Den nya boken som samlar alla de tre historiska äventyr som Claes Reimerthi och Gert Lozell skapade tillsammans,

Claes Reimerthi och Gert Lozell skapade mellan 2002 och 2021 tre hyllade äventyr, baserade på svensk historia med karaktärerna från 91:an i rollerna. Nu har alla tre serierna samlats i en samlingsvolym. 

Serierna “91:an i 30-åriga kriget”, “91:an i skånska kriget” och “Anno 1792” (“Jakten på den försvunna lasten”) är tre unika serier i 91:an-historien. De sträckte sig över flera nummer och utspelade sig i miljöer inspirerade från svensk historia. Nu har de tre historierna publicerats i en samlingsvolym tillsammans med flera artiklar skrivna av den numera framlidne Claes Reimerthi. 

Boken inleds men en historia om hur en insändare födde en idé som till sist skulle bli verklighet i samband med 91:ans 70-årsjubileum.

Idén att placera 91:an i dessa historiska miljöer skiljer sig markant från den vanliga 91:an-serien, som i regel utspelar sig i någon form av hybrid av nutiden och en äldre tid, då Klackamo fortsatt beskrivs som en högst levande småstad med äldre stadsbild och avsaknad av “moderna gallerior” och dylikt. Idén föddes hos Reimerthi och Lozell 1999, då en läsare skickade en insändare till tidningen och önskade få se 91:an i historiska miljöer, “en fullständigt genital idé”, beskriver Reimerthi i boken att Lozell kunde ha uttryckt sig om saken. När 91:an skulle fira 70-årsjubileum 2002, ville man fira med något extraordinärt och Reimerthi och Lozell fick en tid före detta klartecken att sjösätta ett projekt. Valet föll på “30-åriga kriget” och därefter följde de två övriga äventyren med ett antal års mellanrum. 

Utgångspunkten var att involvera I16 i de första två serierna, eftersom just I16 legat till grund för idén om Rudolf Peterssons Klackamo Regemente. Eftersom I16 deltog i det 30-åriga kriget var det ganska givet att den första historien skulle utspela sig där. Serierna utgår inte från det annars så vanliga konceptet tidsmaskin, utan återspeglar istället exempelvis en förfäder till Överste Gyllenskalp, som givetvis både ser ut som och agerar likt vår nutida överste. Karaktärerna känns väl igen och återkommer i olika skepnader i de olika serierna. Toftaligan var ett tacksamt gäng att involvera i serierna beskriver Reimerthi i boken och de återkommer i samtliga tre.

Forntida förfäder till nutidens Toftaligan? Från serien Anno 1792.

Germund von Wowern har varit redaktör för boken och berättar om arbetet för 91an.net:

– 91:ans historiska äventyr är en av de bästa böcker jag någonsin arbetat med. Claes och Gerts serier är självklart briljanta och står på egna ben, men när vår Art Director Mattias Mattsson paketerade dessa i en bok som blev så gedigen och vacker och verkligen känns som den hyllning till Claes som vi ville skapa – då föll bitarna på plats.

En skiss till en miljö tecknad av Gert Lozell.

Och visst känns boken genomarbetad, pärmarna är hårda med snyggt omslag (även om ryggen med läderutseende inte är i läder, utan är tryckt med utseendet av det). Layouten på artiklarna är snygga och upplevs genomarbetade, artikelsidorna har också på ett snyggt sätt fått utseendet av ett gulnat pergament. Texterna kompletteras med både skisser som använts men även refuserat material, ibland av den anledningen att inspirationen för miljön visat sig vara historiskt felaktig. Storleken på boken är alldeles utmärkt för formatet för serierna.

Manusförfattaren Claes Reimerthi avled under arbetet med boken. Foto: Wikimedia Commons

Under den varma sommaren 2021, när arbetet med boken var i full gång, avled manusförfattaren Claes Reimerthi hastigt. Germund berättar:

– Claes hade levererat de sista texterna till boken bara några veckor tidigare, när vi fick beskedet att han trillat ihop hemma och troligen inte skulle överleva. Det var ett hårt slag, då Claes var en person som jag hade känt och arbetat med i decennier och personligen lutat mig mot i en mängd serierelaterade projekt, både som redaktör och skribent. Claes var den jag (och många andra i den mer ”hobbyakademiska” seriesvängen) vände oss till när vi behövde konstruktiv feedback från någon som visste vad de gjorde.

Boken, som var planerad att släppas under hösten 2021, fick vila något efter beskedet och publiceringen sköts upp till strax före jul 2022.

Germund von Wowern på Seriescenen 2014. Foto: Wikimedia Commons

– Det skulle ta ett år innan vi slutligen plockade upp bitarna av projektet och slutförde boken. Det kändes både som en seger och någon sorts avslut på en ganska tung period. Men att få säga farväl till Claes med en så vacker bok som jag uppriktigt tror att Claes hade uppskattat och varit stolt över själv, det känns fortfarande så stort och rätt att jag blir tårögd, avslutar Germund von Wowern. 

Och visst har Germund rätt i att det blev en lyckad bok. Varje serie är briljant och man imponeras återigen av Reimerthis och Lozells arbete, där man i huvudsak skapar spännande äventyrsserier, men också binder ihop detta med historiska händelser och platser och dessutom lyckas få in en hel del humor i serierna. Gert Lozells teckningar är som alltid snygga och fartfyllda, med roliga humoristiska inslag, där också miljöerna fått en snygg och detaljerad touch. Artiklarna som binder ihop serien med historien ger intressanta infallsvinklar och artiklarna om seriernas utveckling är av högsta intresse för serienörden. Välskrivet, som alltid av legenden Claes Reimerthi. 

Boken går bland annat att beställa här:
Extern länk: Adlibris (234 kr*)
Extern länk: Dintidning.se (349 kr*)

*Priser 2023-03-18, 91an.net ansvarar inte för eventuella prisändringar