Under augusti kom en ny bok med 91:an-anknytning ut i butik – med den populära biserien Kronblom. Boken, som har namnet “Jag, Kronblom” bjuder på serier från 1950-tal och framåt.

Bokens omslag som påminner om de gamla “Jag”-böckerna med Disney-serier.

Boken inleds med en text av Jonas Persson, som i ett antal år skrev och tecknade Kronblom tillsammans med sin far Gunnar. Gunnar hade i sin tur tagit över serien från sin far Elov, som skapade serien 1927. Jonas text har titeln “En normal annorlunda uppväxt” där Jonas beskriver sin och Gunnar relation till den extra familjemedlemmen. Jonas text följs upp av artikeln “Kronblom – det svenskaste vi har” av Fredrik Strömberg, där han tar upp det unika faktumet med hur långlivad serien är och att den skapats av tre generationer av samma familj – är det rent av världsunikt?

Bokens titel och omslag har en helt klart funnit sin inspiration i de gamla Disney “Jag”-böckerna, däribland “Jag, Farbror Joakim” från 1975.

En ruta från en metaserie av Gunnar Persson, där Gunnar själv och hans pappa Elov deltar.

Efter artiklarna (som är bokens två enda) följer ett uppslag Kronblom-kuriosa innan vi dras med i en tidsmaskin decennium för decennium från Kronbloms start i 91:an-tidningen på 1950-talet. Seriens utveckling tydliggörs på ett bra sätt, där serien utvecklas markant efter att Gunnar ensam tog över serien 1968, både till det grafiska och formatet med längre serier. Något som dock bestått genom åren är Kronblom och Malins karaktärsdrag och den karakteristiska “Perssonska humorn”, som känns igen bland alla de tre generationerna.

Boken går bland annat att köpa här:

Extern länk: Adlibris 267:-*
Extern länk: Din Tidning 399:-*

*Priser 2023-09-07, 91an.net ansvarar inte för eventuella prisändringar