Jonny Nordlund är den som tecknat 91:an under längst tid av tidningens aktiva tecknare. Veteranen har producerat över 800 91:an-serier och har under de senaste åren tagit sig an en annan svensk serieklassiker – Åsa-Nisse.

Jonny Nordlund, 49 år, bor i Råneå, några mil norr om Luleå, började sin karriär som 91:an-tecknare 1984 när han bara var 17 år. Han tecknade ett avsnitt, skickade in den till tidningen, blev antagen som tecknare och hoppade av skolan. När nu karriären sträckt sig i över 32 år kan man lugnt säga att det var ett lyckat drag.

För fyra år sedan tog Nordlund över tecknandet för Åsa-Nisse-serien efter att Gösta Gummesson lagt av och Thomas Norberg och Anders Persson hoppat av. Det har hunnit bli 35 avsnitt, Nordlund har lyckats anpassa sin egen stil till karaktärerna på ett skickligt sätt som uppskattats av många.

Dessutom har Nordlund och manusförfattarna försökt återuppliva Sjökvists mer oangenäma sida för att få lite fart på serien. Nordlund berättade detta till tidningen NSD i maj tidigare i år:

– Vi har försökt att ta tillbaka Sjökvist som han var tidigare. Lite mer elak som hittar på grejor för att jävlas med Nisse. Lite mer gemensamt med Åsa-Nisse från 60-talet. Han blev kanske lite snällare under 80-talet och 90-talet när Gummesson (Gösta) tecknade honom men vi har försökt att ta tillbaka honom till den var innan.

Under Åsa-Nisse-seriens tidigare år var det en ständig kamp mellan Åsa-Nisse och Sjökvist.

I artikeln berättar Nordlund om sin karriär och hur han arbetar fram sina serier. Artikeln går att läsa i sin helhet på länken nedan, men kräver prenumerationsinloggning. Har man inte detta går det att prova medlemskap i en månad för 1 krona.

www.nsd.se/nm4556561

Mer om Jonny Norlund på 91an.net