Elvira Olsson

Även om Elvira kan vara osäker på vem hon vill ha av 91:an, 87:an och ibland till och med Revär, är det oftast vår käre Mandel hon först och främst vill ha. Det lite konstiga paret har varit tillsammans sedan seriens start 1932. Dock har det hänt saker sedan dess, inte minst vad angår Elviras utseende!

Dom första sex-sju åren var Elvira ett ganska kraftigt så kallat ”fruntimmer”, men det hindrade såklart inte 87:an i att ständigt försöka sig på henne. Varför seriens skapare Rudolf Petersson kring 1940 gjorde om henne till en smalare och allmänt sett snyggare tjej tror jag inte det finns någon säker uppgift om, men det är inte omöjligt det berodde på att han gick efter Torbjørn Weea:s version av henne – Torbjørn Weea gjorde 1937 en norsk 91:an under titeln Nr. 91 Stomperud, och där var Elvira (eller Petra som hon heter där) från första början ganska smal och kanske lite charmigare, till skillnad från den svenska varianten.


Elvira i modern tappning serverar 91:an
fika vid vaktkuren under rådande höststorm…

Även om Elvira nog har blivit en mer dagsaktuell flickvän, som ibland gärna ligger över med Mandel i nästan erotiska förhåll, är hon fortfarande den oskyldiga tjänsteflickan hos Kapten Berån. Det var Elviras lite ”tantiga” figur som fick Leif Bergendorff (manusförfattare och tidigare 91:an-redaktör) att få in en ny tjej i serien – Jenny. Poängen med Jenny, som är en rätt fashionabel brud, var att Elvira skulle ”fräscha upp sig lite,” men det blev inte alls som man tänkt sig. Istället började 87:an intressera sig för Jenny, rivaliteten mellan 91:an och 87:an för Elvira blev alltså mindre och mindre. Bergendorff ångrar bittert på att han för drygt trettio år sen fick Jenny in i serien, han tycker 91:an och 87:an ska bråka om Elviras skönhet. Och jag håller med honom.

Snorre Mathiesen 2005

2 reaktion på “Elvira Olsson

  1. Uppgifter om Elvira bör nog uppdateras. Hon är inte längre hembiträde åt Kapten Berån. Hon slutade hos honom i ren protest då hon inte fick ha katter hemma. Därefter får man nog säga att Elvira utvecklat sig till att både bli en väldigt självständig och modern tjej. Dessemellan verkar det dessutom vara hon som tänker och kan reda ut situationer som t ex varken 91:an. 87:an, Furir Revär, Överste Gyllenskalp eller andra lyckas med.

    • Hej Niklas,

      Tack för ditt påpekande! Självklart måste vi uppdatera detta, det var ju några år sedan hon flyttade ut. Är det någon som kommer ihåg vilket årtal (och kanske till och med vilket nummer) det hände?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *