Jan Gissberg föddes den 13 augusti 1948 i Stockholm. Som barn tecknade Jan Gissberg serier nästan hela tiden, långt innan han ens börjat skolan. Första kontakten med serietidningar var när Jans pappa läste serietidningen Kongo Jim för honom, en 1-strips serietidning som kostade 25 öre. De första serierna som Jan själv tecknade var oftast indianer och cowboys, för det var det man lekte i skogen.
Under uppväxten fortsatte Gissberg att teckna serier på sin fritid, men när han började i gymnasiet blev han tvungen att minska ner på serietecknandet.
I skolåldern var Jan Gissberg inte alls intresserad av skämtserier som Kalle Anka, han gillade äventyrsserier som Davy Crockett, Jeff Cobb, Tintin, Blixt Gordon och Allan Kämpe. När Jan blev äldre övergick intresset till tidningar som Seriemagasinet och Agent X9.
Första gången Jan fick anställning som tecknare var på Dagens Nyheter, när han fick ett sommarjobb år 1967. Jan tog jobbet för att få erfarenheter att bära med sig när han skulle söka till Konstfack. På sommarjobbet fick han följa med på en del reportage, men tecknade mest för Namn och Nytt-sidan. I jämförelse med tidigare sommarjobb som brevbärare och städare, var jobbet betydligt roligare.
Efter att Jan gått ut gymnasiet utbildade han sig på reklam/illustrationslinjen på Konstfack. Efter ett par år hoppade han av, av en ren slump hade han med sig ett blädderblock till skolan med en animerad gubbe som en av lärarna råkade se. Läraren sa ”Det där är din framtid” och skickade honom att söka jobb på Team Film, vars chef tidigare varit skolkamrat till Jan Gissbergs lärare. Jan blev anställd som filmtecknare, och enligt honom var det där han egentligen höll hemma.
Som filmtecknare fick han utlopp för hela sin kreativitet – det var bakgrundsmålning, animation, story-board, design av figurer och miljöer, layout samt regi. Efter några år började även Jan Gissbergs bror Peter att arbeta på samma ställe, och tog över bakgrundsmåleriet. Strax efter att Jan börjat på Team Film gjorde han lumpen, Jan trivdes bra, mest på grund av det fina kamratskapet. Efter 12 års anställning drog Jan, Peter och Lars Emanuelsson sig ur företaget för att starta eget.
91:an och 87:an. Tecknad av Jan Gissberg.
År 1992 fick de på företaget inte igenom sitt nästa filmprojekt, ”Nils Holgersson”, och de blev tvungna att upplösa verksamheten med all personal. I väntan på att hitta nya projekt var de tvungna att hitta andra försörjningar. Det blev bokomslag, pysselböcker och liknande till att börja med för Jan Gissberg. Senare frågade Jan Gissberg Semic Press om ”Lilla Fridolf” behövde någon ny tecknare, Gissberg hade tecknat ”Lilla Fridolf” på 1970-talet, men där behövdes ingen hjälp. Men 91:an-serien behövde en till tecknare, Jan fick börja ganska snabbt efter att han visat några bilder.
När Jan var yngre minns han att han inte gillade 91:an, men han minns dock att Nils Egerbrandts serie Ollie var en av favoriterna. Som tecknare tycker dock Gissberg om 91:an väldigt mycket, det han speciellt gillar är det stora persongalleriet med alla härliga karaktärer. Favoritkaraktärerna i 91:an-serien är främst Översten, Furiren och 87:an eftersom de är mest uttrycksfulla och det gillar Gissberg.
Gissberg tycker att det är mycket roligt att jobba med 91:an, han vill framhålla det nära och trevliga samarbetet med manusförfattarna som han har, han har alltid telefonkontakt under arbetets gång med dem. Annars träffas de allihop, tecknare och manusförfattare bara en till två gånger per år tillsammans på förlaget.
Jan Gissberg har inte skrivit många 91:an-manus, men ett av de som han skrivit har han hämtat ifrån sin egen tid på I20 i Umeå. Det var om en TV-kartong som skulle smugglas in genom vakten, fast Jan och hans kamrater hade gömt alkoholdrycker i den.
Erik Baumgarten, januari 2005
Källa: Jan Gissberg
Hej!
Det utomordentligt goda arbete som nedlägges i ett barnsligt träffande sammanhang ger mig som pensionär nyupplevelse av o med de nästan “biografföreställningar” jag som pensionär i min nu ensamhet återupplever med förtjusning. De teckningar som bilderna gestaltar har en begåvad person genom talang, genom hårt arbete att utveckla sig erhållit. Själv har jag hunnit med att som sk konstnär använda olja, akvarell/naturell vilket är svårast el enklast för den som behärskar detsamma.
Mina studier är ingående i dina alster Jan Gissberg och många gånger har jag tänkt att få göra snabba hastiga reflektioner i akvarell med dina utmärkta scenerier. Tyvärr tillåter inte lagen detta men jag har gjort detta i alla fall för eget bruk. Förmågan att tillåta konturer mm, -ja nog om detta! Själv har jag 91:an ca: alla årgångar komplett sedan 1980 och tänker behålla dom pga ovan sagda.
Ribban till Michellangelo är bara några cm högre Jan.
Vänligen Bernt Karlström
Hej Bernt!
Vad roligt att du gillar mitt tecknande och att du själv håller på med oljemålning och akvarell. När jag var ung målade jag i olja på semestrarna. Hade alltid med mej stativet. Det blev en del akvareller också. När jag sedan hade tecknandet som yrke avtog målandet på semestrarna. Men visst är det roligt måla! Hade länge tänkt återuppta det när blivit pensionär. Nu är jag pensionär sen några år men det är så roligt teckna 91:an så jag skjuter på målandet ett tag till.
Jan Gissberg
Jan Gissberg kommer och besöker 91 an museet i Nykvarn den 9 juli.Han ska signera seriestrippar mm.Museet har över 20 alster av Jan Gissberg.Det är alla bilarna från 91 ans bilsalong som han har donerat.
Nummer till museet 0760-151422
Mvh Mikael
Hej Jan,
Min fråga gäller inte 91:an utan illustrationen till Anslagstavlan på SVT. Äger du rättigheten till denne gubbe? Skulle vilja använda en stillbild. Med vänliga hälsningar från Maria