Janne Gissberg 70 år – fortsätter med 91:an

Janne Gissberg, som tecknat 91:an sedan 1992 fyllde 70 år för några månader sedan, har inga planer på att gå i pension – 91:an-tecknandet fortsätter! Dessutom berättar Janne om sin stora hobby – modelljärnvägar och landskapsbyggande.

– Varvat ner har jag gjort sedan många år, det är ju fem år sedan jag fyllde 65, berättar Jan, som under de senaste tio åren successivt sänkt produktionstakten från 25 sidor per månad till ett 30-tal per år. Det handlar dels om minskad efterfrågan när den hårt utsatta tidningsbranschen tvingats minska på nytecknat material, men också att få mer tid över till flera hobbyprojekt.

– Varför sluta med något som är så roligt? Jag har ju alltid tecknat, började i 2-3-årsåldern och på den vägen är det. Självklart blev det också mitt yrkesval då tecknande var det roligaste jag visste. Naturligtvis har jag haft andra intressen och hobbies och dessa har på senare år givits mer tid, berättar Janne som menar att han ser sig själv som pensionär efter lunchtid för att få mer tid till sina återupptagna hobbyer. Dels har han plockat fram sitt gamla staffli och börjat måla olja på duk igen, något han inte gjort sedan början på 80-talet.

Allkonstnären Janne Gissberg berättar att han sedan tonåren också hållit på med musicerande. I tonåren spelade han i band, men har därefter mest “suttit på kammarn” och spelat in egenskrivet material.

– På senare år har Leif Bergendorff (tidigare redaktör och manusförfattare till 91:an) och jag gjort musik tillsammans – på hobbynivå, han har skrivit texter och jag tonsatt och spelat in. Genren är då 60-talsmusik, den som vi växte upp med.

Janne berättar att han är en pigg 70-åring som visserligen sprungit sin sista mara, men håller igång genom att jogga 8 km varannan dag. Han ägnar en hel del tid åt en återupptagen barndomshobby – modelljärnvägar och landskapsbyggen och det är imponerande projekt han visar upp, ta en titt på en av många moduler i ett pågående projekt i bildspelet nedan! Finns intresse av att se Jannes och hans föreningsvänners verk i verkligheten finns möjligheten på MJ-Hobbymässan i Älvsjö 3-4 november.

En modul av många börjar ta form - här har Janne byggt en klubbstuga för en orienteringsklubb.
Klubbstugan har även en interiör med installerad belysning.
Egenhändigt skapade stenar, buskage och träd omger klubbhuset och järnvägsspåret.
Modulen börjar bli klar och klubbstugans parkering är välfylld.
Orienteringsklubben är samlad!

Foto: Jan Gissberg.

– Jag bygger moduler som sätts ihop för officiella körningar på mässor, museer med mera. Det är precis som med tecknandet fantastiskt roligt med själva skapandet, fast här blir det tredimensionellt. Just alla utmaningar samt hitta lösningar för att få det att se så realistiskt ut som möjligt är väldigt stimulerande och roligt.

Inspirationen kom vid ett besök på tekniska museet 2010, då Janne såg en jättebana uppbyggd av moduler.

– Man bygger alltså moduler enligt en viss standard för att på träffar eller andra tillställningar kunna koppla ihop dem till en stor bana som ringlar sig i en stor hall. En modul är ungefär en meter lång och en halv meter bred och har minst ett genomgående spår. Landskap kan man bygga fritt. Jag bygger upp med en grund av cellplastskivor som jag skär och formar till en kuperad terräng. Bygger sedan klippor i lera, träd av järntråd som tvinnas, hus av trälister, träflak, plast med mera. Bilar och figurer köper man färdiga men figurerna behöver oftast modifieras för att passa in.

Janne berättar att det är ett tidskrävande arbete, men att det är själva skapandet som driver honom. När en modul är färdig börjar han snart skapa en till. Modulbyggandet i Sverige började för cirka 10-15 år sedan och har sedan dess ökat i popularitet. Den vanligaste modulbyggaren är en man i 50 plus åldern som haft en modelljärnväg som barn, men även ungdomar är med och bygger. Janne har en egen youtubekanal med videor från utställningarna han deltar i. Se en av videorna nedan:

– Vad gäller yrkestecknandet är 91:an i stort sett det enda jag gjort de senaste 25 åren med undantag av en del Harry Boy-animationer och illustrationer till en bok nyligen om Palmemordet. Har även gjort bilder med Pelle Svanslös på senare år, det ska ju bli en ny tecknad Pelle Svanslös-film med min version av Pelle. Jag ska själv inte vara med och teckna den, det skulle vara ett alltför stort engagemang. Nej lagom är bäst, det är mycket man vill göra och njuta av när man är 70 så några timmar 91:an på förmiddagarna är en bra start på dagen, avslutar Janne.
Erik Baumgarten
2018-10-20